Приче потекле из киста

Радмила Ђевић
Приче потекле из киста

Вишеград - Тридесет два еминента ликовна умјетника из више свјетских земаља окупило је двадесето, јубиларно, Међународно ликовно саборовање "Добрун - Вишеград 2013" које је почело протекли викенд у Градској галерији и трајаће до 31. августа.

Прије него што су започели свој креативни рад, учесници ликовног саборовања присуствовали су литургијском обреду у манастиру Успенија пресвете Богородице у Добруну гдје је монах Михаило благословио њихов рад.

Потом су, у Градској галерији, сликари, графичари, вајари, стрип цртачи и умјетнички фотографи своје материјале узели у руке и отпочели стварање дјела која "причају приче". Инспирацију ће током седам дана, колико траје колонија, осим Галерије, тражити поред ћуприје на Дрини, у порти манастира Добрун и Добрунска Ријека, те кањонима ријека Дрине и Рзава.

- Учесници су стигли из Тајвана, Белгије, Данске, Јапана, Канаде, Русије, Србије и РС. Ове године, поред сликара, графичара, вајара, имамо и стрип цртача Предрага Иконића из РС, чија изложба је постављена у бројним галеријама - рекао је Хаџи Бранко Никитовић, организатор ликовног саборовања.

На ликовној колонији, једној од најзначајнијих у овом дијелу Европе, биће заступљене све технике у сликању, цртању и разноврсност мотива.

- Ово је најмногољуднија и најквалитетнија ликовна колонија. Дуго се чека на ред да би се учествовало у овом ликовном сазиву. Мотиви учесника и инспирација, који су вјечни, јесу живот и дјело нашег нобеловца, Иве Андрића, Вишеград, рзавски брегови, природа као створена за пејзаже - истакао је Никитовић.

Он је додао да ће за разлику од претходних, овогодишњи сабор обиловати црквеном умјетности, због учешћа сликара и иконописаца из Русије.

- У току је осликавање фреске на улазу у манастир Успенија пресвете Богородице у Добруну. Једну врло сложену, богату, композицију са више ликова, херувима, анђелима, Исусом, Богородицом, на мјесту гдје је до 14. вијека била фреска, али је оштећена приликом паљења манастира, поново ће осликати Ирина Дремина и Олга Федотова. То нимало није лак посао, па ће Дремина продужити свој боравак у Вишеграду до октобра како би то завршила - рекао је Никитовић.

Македонска графичарка Ивана Настески учесница је вишеградске Колоније већ шест година. Учешће за двије деценије чини је, како каже, посебно срећном.

- Велика је част и задовољство што сам дио ове богате породице која долази на колонију. Посебан је осјећај бити овдје за овај значајан јубилеј - истакла је Настески.

Од оснивања у октобру 1993. године, кроз ликовно саборовање у Вишеграду, до данас, прошло је више од 400 умјетника из 40 свјетских земаља.

Лакташи

У Центру за културу и образовање Лакташи отворена је изложба слика Седмог сазива ликовне колоније "Ласта 2013", те озваничен рад Осмог сазива ликовне колоније "Ласта 2013". Директор Центра за културу и образовање Слађана Човичковић рекла је да ће овогодишња ликовна колонија "Ласта 2013", која ће трајати до 30. августа, окупити 11 умјетника из Србије и Републике Српске.

М. П.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана