Приче о фудбалу и домаћи писци хит

Цвија Мркоњић
Приче о фудбалу и домаћи писци хит

Бањалука - "Уредник" Марка Видојковића, "Монтевидео, Бог те видео" Владимира Станковића и "Инсајдер, моја прича" Бранкице Станковић најтраженије су књиге у бањалучким књижарама.

Неки од најпопуларнијих наслова међу Бањалучанина су и "Последње пролеће у Паризу" Јелене Бачић-Алимпић, љубавни романи Норе Робертс и трилери Лија Чајлда.

Према ријечима радника у књижарама, читаоци посљедњих дана најчешће траже штиво за љетњи одмор уз које могу да се опусте.

- Тинејџери су највише заинтересовани за приче о вампирима и дјела из области фантастике. Најтраженији је серијал "Вампирски дневници" Лисе Џејн Смит - каже Тања Тодоровић из књижаре "Култура".

Додаје да је белетристика као и увијек најтраженија те да жене траже љубавне романе, а мушкарци трилере или фантастику.

Драгана Лујић из књижаре "My book" истиче да многи читаоци одлазе носећи са собом историјске и историјско-религијске романе, као и књиге о здравом животу.

- Трилер "Суноврат дивова" Кена Фолета је међу најпродаванијим, док тинејџери и даље радо купују "Харија Потера" Џоане Роулинг и "Сумрак сагу" Стефани Мејер - казала је Лујићева.

Наглашава да на полицама имају велики избор романа за дјецу,  као и да малишане највише интересују бојанке са сличицама које могу бити врло поучне.

Бањалучки књижевник Миленко Стојичић каже да читаоци овог љета не би смјели да заобиђу књигу "Само богови могу обећати" Божа Копривице.

- Ријеч је о чаробној књизи, а Копривица је фантастичан есејиста из Београда и бивши фудбалер Партизана који кроз спортски угао говори о књижевности, а кроз литерарни угао о фудбалу. Ликови у књизи су најпознатија фудбалска, али и књижевна имена - истакао је Стојичић.

Сматра да ову, али и сваку другу књигу треба прочитати два пута, јер, како каже, штиво се први пут гледа, а други пут чита.

Књижевница из Београда Мирјана Ђурђевић враћа се домаћим класицима.

 - Изнова ишчитавам седмотомно "Златно руно" Борислава Пекића, и та ће се сложена операција, видим, протегнути на читаво лето. У потпуности преслажем мозаик у глави, настао пре тридесетак година када сам се први пут срела са овим капиталним делом српске књижевности. Неки камичци су у међувремену изменили боју, некима мењам места у складу са сопственим животним искуством стеченим у међувремену... - открила је Ђурђевићева.

Трендови

- Читалачки трендови мало су измијењени у односу на прошлу годину. Док су прије неколико година биле веома популарне књиге чија је радња смјештена у Индију и Пакистан, сада су читанија дјела са домаћим темама - каже Тања Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана