Прича о животу и раду бана Милосављевића

М. П.
Прича о животу и раду бана Милосављевића

Бањалука - Светислав Тиса Милосављевић је оставио дубок траг на Бањалуку чије је данашње обрисе и створио, али и на простор бивше Врбаске бановине, као и на вријеме у којем је живио.

Рекао је ово у четвртак увече на отварању изложбе архивских докумената "Светислав Тиса Милосављевић: бан и министар", градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

- Ова изложба нас подсјећа на неимара који је за непуних пет година свог бановања учинио снажан преокрет у Врбаској бановини - рекао је Гаврановић.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић рекао је да ова поставка има велики значај, а у неким од зграда које је саградио данас су смјештени Народно позориште РС, Бански двор Културни центар и Градска управа града Бањалука. 

Аутор изложбе, која је отворена у Банском двору Културном центру, Верица Стошић из Архива Републике Српске истакла је да је на овај начин испричана топла прича о животу Светислава Милосављевића, кроз документа које је било јако тешко изабрати.

- Она тражи пажљиво читање и уочавање детаља, јер је ријеч о великом човјеку који је оставио дубок траг у 20. вијеку - рекла је Стошићева.

Отварању изложбе присуствовали су и делегат у Дому народа БиХ Небојша Радмановић, директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиљана Петровић-Зечић, и бројни гости из културног и политичког живота Српске и Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана