Прича о Толкину и Луису стиже 2015.

Цвија Мркоњић
Прича о Толкину и Луису стиже 2015.

Лос Анђелес - Биографски филм "Толкин и Луис" о пријатељству писаца који су написали култна дјела "Господар прстенова" и "Хронике Нарније" требало би да се појави у биоскопима сљедеће године на радост обожавалаца њихових писаних авантура.

Филмску причу о Џону Роналду Рејелу Толкину (Господар прстенова) и Клајву Стејплсу Луису (Хронике Нарније) продуцираће компанија "Аттрацтиве Филмс", а режију ће радити Сајмон Вест. Публика ће имати прилику да ужива у остварењу које ће оживјети дружење књижевника, као и рад на Оксфорду.

Сви који дођу да погледају филм моћи ће видјети како је Толкин преобратио агностика Луиса и окренуо га према хришћанству, док је он охрабрио пријатеља да заврши причу о магичном прстену.

Радња филма смјештена је између два свјетска рата, а прати и искуства Толкина у Првом свјетском рату. Међутим, временом је дошло до разлаза ова два пријатеља.

- Луис је постао савршен хришћанин, што је Толкина узнемирило. Опсесивни Толкин био је у блокади, страховао је од објављивања "Господара прстенова" и ужасних, психотичних визија које су га прогониле - открио је Вернер Прамшуфер из "Аттрацтиве Филмса".

Компанија "Фокс" тренутно ради на другом пројекту под називом "Толкин", који ће бити фокусиран на пишчеве ратне године и каријеру у Оксфорду.

Епски фантастични роман "Господар прстенова", који је настао између 1937. и 1949. године, заправо је наставак Толкинове раније објављеног дјела "Хобит". Обје ове Толкинове књиге штампане су много пута, преведене на велики број језика, а такође су екранизоване и адаптиране за позориште. Доспјеле су међу најпопуларнија и најутицајнија дјела у књижевности 20. вијека.

"Хронике Нарније" представљају серију од седам романа за дјецу, преведене су на 41 језик са више од 95 милиона продатих примјерака. Оне су такође из области фантастике, а Луис је у њима користио мотиве из хришћанства, грчке и римске митологије, као и из енглеских и ирских бајки. Кроз све књиге провлачи се лик лава Аслана.

"Хобит"

Прва два филма снимљена по "Хобиту" под називима "Неочекивано путовање" и "Шмаугова пустошења" доживјела су велики успјех. Публика жељно ишчекује да у биоскопе стигне наставак "Тамо и назад".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана