Прича о Дучићевим посљедњим данима

Жељка Домазет
Прича о Дучићевим посљедњим данима

Источно Сарајево - На Међународном фестивалу малих сцена и монодраме, 19. по реду, који се одвија у Источном Сарајеву, у четвртак увече изведена је и представа "Последња песма" о српском пјеснику и дипломати Јовану Дучићу, у режији Аните Панић, а у којој играју Небојша Кундачина, Милан Никитовић и Маја Колунџија Зорое.

Исте вечери публици се са монодрамом "Отирач" представио млади Иво Крешић, који изводи и режира ову представу. Кундачина, Никитовић и Колунџија Зорое су у препуној сали Културног центра Источно Ново Сарајево дочарали посљедње дане пјесника и дипломате Јована Дучића у вили његовог рођака Михаила Дучића, на обали Мичигенског језера од 1941. до 1943. Кундачина је напоменуо да ову представу играју већ годину и да је сваки сусрет са публиком изазов.

- Разлика од места до места постоји, али повезује их заједничка нит да сви заједно проведемо једно лепо време посвећено једном нашем великом песнику Јовану Дучићу - рекао је Кундачина.

Додаје да је овај текст могао бити изведен и као монодрама, али да је "занимљивије да има више ликова".

- Није случајно да се мој колега који игра са мном зове Јован и то је нека врста мале фантазмагорије. Све ово би могло бити као да се десило и као да се није десило, да је то био један мали сан, да песник сам са собом разговара из младих дана. Појави му се један младић који се зове Јован и то га негдје и понука да почне да се присећа свог живота - рекао је Кундачина.

Крешић је изразио задовољство начином на који је публика прихватила његову интерактивну монодраму "Отирач" у којој се глумац обрачунава са негативним појавама у друштву с циљем да то донесе катарзу, а не нервозу.

- Публика у Источном Сарајеву је одлична и добро сам се осјећао док сам изводио представу. Сматрам да сам поентирао на правим мјестима, што сам и желио у свом тексту. Желио сам да искажем тугу, несрећу и јад и да ништа у основи није смијешно него управо како је речено у Гогољевом "Ревизору" да се само себи смијемо - рекао је Крешић.

Овај млади глумац из Мостара напоменуо је да се показало да, упркос чињеници да није било никаквих посебних реклама за представу, фестивал има своју публику, која је изузетно школована и жељна "дасака које живот значе". 

Затварање фестивала

Фестивал завршава у суботу када ће Владо Керошевић извести монодраму "Кројцерова соната", а "Славија театар" одиграти представу "Карамазови/сабласни ерос", у којој игра Михајло - Миша Јанкетић. Након тога биће додијељене награде најбољима, чиме ће фестивал бити затворен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана