Прича о Ћопићу пише историју

Александра Маџар
Прича о Ћопићу пише историју

Бањалука - Бањалучко студентско позориште са представом "Портрет лирског ратника" први пут у својој историји учествоваће на фестивалу изван граница бивше Југославије.

Потврдио је ово за "Глас Српске" предсједник Бањалучког студентског позоришта Александар Пејаковић и открио да је ријеч о Интернационалном универзитетском фестивалу у Печују, који се одржава од 23. до 26. октобра.

Ансамбл младих глумаца из Бањалуке своје креације показаће 24. октобра у 19 часова на сцени Луткарског позоришта "Бобита" у једном од највећих градова Мађарске.

Поносан је, како каже, што је театар из Републике Српске прошао селекцију и подсјетио да је Печуј 2010. године био престоница европске културе. Од тада је овај фестивал под покровитељством Међународне асоцијације позоришта AITU.

- Управо због овога ради се о најпопуларнијем такмичарском фестивалу у овом дијелу Европе, тако да се многи у оквиру ове манифестације желе представити - казао је Пејаковић.

Комад "Портрет лирског ратника" посвећен је славном писцу Бранку Ћопићу, а режирао га је Владимир Цвејић из Београда.

Ријеч је о избору и адаптацији текстова за позоришну представу "Партизанска бајка". То је заправо поетски, лирско-сатирични кабаре о необичном животу и дјелу Бранка Ћопића. Посебно су срећни, јер ће у Мађарској презентовати лик и дјело великана српске писане ријечи и тако на међународном нивоу први обиљежити стогодишњицу његовог рођења.

- Формално се води да стогодишњица пада 1. јануара 2015. године иако је више него сигурно да је Ћопић рођен поткрај јесени 1914. године, баш када и ми имамо наступ на фестивалу - истакао је Пејаковић.

Симболику, како је рекао, виде и у томе што су 38 година чекали да ову магичну и недостижну границу пређу управо за 38 километара, колико износи удаљеност од хрватско-мађарског граничног прелаза до Печуја.

- Овај податак свакако да није за похвалу и више је одраз вишедеценијске небриге друштва за Студентско позориште. Зато је подршку града Бањалуке потребно посматрати као кључну у овом процесу када добијамо матичну сцену - истакао је он.

Прве честитке на овом успјеху екипи позоришта упутили су градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић и предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић у сриједу поподне када је почела реконструкција овог театра.

Екипа

- Својим глумачким наступом у историју Бањалучког студентског позоришта ући ће Бојана Томашевић, Наталија Нинић, Јелена Кецман, Зоран Јелић, Филип Игњатић и Драго Батар из Бањалуке, као и њихов ментор редитељ Владимир Цвејић - казао је Александар Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана