Престижне награде подижу тираже

Александра Маџар
Престижне награде подижу тираже

Бањалука - Сваки јануар у свијету писане ријечи за неког писца донесе нови велики почетак на књижевним стазама, а његово дјело у већини случајева буде у центру пажње, послије проглашења добитника традиционалне НИН-ове награде.

Током цијеле године писци своје мисли претварају у дјела и вриједно пишу. Потајно се надају да ће баш њихово дјело бити овјенчано овом важном круном за писану ријеч и каријеру сваког књижевника. Дефинитивно ова награда, али и још неке утичу на број продатих књига награђеног писца, а у круговима читалаца настане помама за тим насловом.

Мишљење је ово и српских књижевника који су потврдили чињеницу да за књижевне послове има доста награда, али да су само неке толико цијењене и утичу на судбину књиге за коју се додјељује и на мјесто писца у књижевности.

- Таквих награда нема много на српском језичком простору, можда три-четири. Једна од тих је и НИН-ова награда. Углавном у средишту читалачке и медијске пажње буду оне књиге које су ушле у најужи избор и добитник награде према процени жирија,  а све друге књиге су практично запостављене. Има ту мало и неправде - сматра књижевник Миро Вуксановић.

Подсјетио је и на чињеницу да се о романима који буду објављени у току године врло мало пише, јер истицање било којег књижевника и његовог дјела, прећутно се сматра лобирањем у сусрет додјели НИН-а.

На основу мјесечних истраживања које објављује прва српска интернет књижара "Књизара.цом" сачињена је и листа 20 најпродаванијих књига у 2013. години и "побједник" је роман Александра Гаталице "Велики рат" који је освојио НИН-ову и награду "Меша Селимовић" у прошлој години.

- Када се прогласи победник, онда се само пише о њему и онима који су у ужем избору, остали остану по страни. Читалачка публика не зна да ли међу оних 150 пријављених романа има бар још пет које вреди прочитати. Онда се појаве књиге из водитељско-пернате књижевности, књиге успомена из кревета које су уствари најчитаније - истакао је Вуксановић.

Да су књижевне награде изгубиле добар дио свог некадашњег утицаја на обликовање укуса и јавног статуса књиге, нагласио је књижевник Гојко Божовић.

- Место књижевних награда заузео је агресивни маркетинг. Врло су ретке награде са већим јавним одјеком и са утицајем на јавну препознатљивост и продају књига. У нашој јавности то је несумњиво НИН-ова награда - рекао је Божовић.

Пиштало и Гаталица

- Једина награда на овим просторима која је роману "гарантовала" бар штампање другог издања одувек је била искључиво НИН-ова. Таман толико је оних који у регалу "морају да имају НИН-а". На томе се често и заврши. Једина два изузетка у последњих десетак година су "Тесла" Владимира Пиштала и "Велики рат" Александра Гаталице који су постигли за наше услове огромне тираже - казала је књижевница Мирјана Ђурђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана