Прерадовићу и Кордићу награда Бранковог кола

А. М.
Прерадовићу и Кордићу награда Бранковог кола

Београд - Поводом 50 година постојања, угледна награда "Бранковог кола" - "Печат вароши сремскокарловачке", за најбоље пјесничке књиге на српском језику, равноправно је припала Ранку Прерадовићу из Бањалуке и Милошу Кордићу из Београда.

Прерадовић је награђен за "Изабрана дјела (1-4)" у издању "Бесједе" из Бањалуке (2015), а Кордић за збирку пјесама "Предвечерје" ("Просвета", Београд, 2016). Једногласну одлуку донио је жири "Бранковог кола" у саставу: Ненад Грујичић, Јелена Алексић и Крстивоје Илић.

Прерадовић (Вршани код Прњавора, 1944), поводом педесет година пјесничког стварања, објавио је "Изабрана дјела (1-4)", пјесме у четири тома: "Сан о животу", "Општа лудница", "Стварно стање" и "Радни пројекат гроба".

- Експресивна моћ стварања слика и призора са фантазмагоричним ватрометом бола из детињства одликовала је целокупно песничко стваралаштво Ранка Прерадовића у петнаестак књига - оцијенио је жири.

Милош Кордић (Комоговина на Банији, 1944), прије пола стољећа објавио је своју прву књигу пјесама, а потом још двадесетак, уз четири књиге прозе и три збирке есеја и записа.

Кордић је, како истиче жири, пјесник укрштених чулних сензација, велемајстор несвакидашњих синестезијских слика у снажној имагинацији језика.

Награда ће лауреатима бити уручена на "Пролећним Бранковим данима 2017", на дан рођења Бранка Радичевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана