Преписка Т. С. Елиота ускоро у јавности: Писма увид у пјесникову интиму

Tanjug
Преписка Т. С. Елиота ускоро у јавности: Писма увид у пјесникову интиму

ПРИНСТОН - Писма пјесника Томаса Стернса Елиота блиској пријатељици Емили Хејл која му је, по мишљењу многих, била и муза, биће ускоро доступна јавности, послије више од 60 година.

Око хиљаду њих чувано је више од шест деценија у библиотеци Принстон универзитета, а истраживачи се надају да ће открити дубину односа о којем се спекулисало деценијама. Такође, многи вјерују да ће њихова преписка пружити увид у интимније детаље из живота и рада овог нобеловца и једног од најпознатијих пјесника 20. вијека.

Студенти, истраживачи, професори моћи ће да читају писма од четвртка у библиотеци универзитета, преноси АП.

- Ово је можда књижевни догађај деценије. Од огромног је значаја да ова писма угледају свјетлост дана - рекао је директор Међународне љетне школе “Т. С. Елиот” Ентони Кјуда.

Хејл и Елиот били су вишегодишњи пријатељи, а писма су размјењивали око 25 година, почевши од 1930. године. Упознали су се 1912. године у Кембриџу у Масачусетсу, али су се спријатељили тек 1927. године.

Емили Хејл је донирала писма 1956. године, а по договору да се не отварају прије него што прође 50 година од њене или Елиотове смрти. Елиот је умро 1965, а Хејлова четири године касније.

Биографи кажу да је Елиот наложио да њена писма њему буду спаљена.

Кјуда каже да је њихов однос “сигурно био невјероватно важан и да је Елиот вјероватно сматрао ту преписком изузетно интимном чим је био забринут за њено објављивање.

Т. С. Елиот је рођен 1888. у Сент Луису у Мисурију, а у Енглеску се преселио неколико година касније.  Када је имао 26 година, објављена је његова прва пјесма “Љубавна пјесма Џ. Алфреда Прафрока”. Међу његовим најпознатијим дјелима су су поеме “Пуста земља”, “Четири квартета” и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана