Преминуо Владимир Логунов

Танјуг
Преминуо Владимир Логунов

БЕОГРАД - Некадашњи првак и директор Балета Народног позоришта и признати педагог Владимир Логунов преминуо је данас у Београду, у 80. години, саопштило је Народно позориште у Београду.

Прва стручна сазнања о уметности игре, овај рођени Београђанин добио је у Сплиту, на часовима балета код педагога Миле Катић.

Дипломирао је у родном граду, у Балетској школи "Лујо Давичо", у класи чувене Нине Кирсанове 1964. године када постаје и стални члан Балета Народног позоришта у Београду.

Како се наводи у саопштењу, веома брзо, као солиста, остварио је низ значајних улога - Хиларион ("Жизела"), Ротбарт ("Лабудово језеро"), Карењин ("Ана Карењина"), Саветник Линдорф/ Спаланцаније/ Доктор Миракл/ Депертуто ("Хофманове приче"), Султан ("Охридска легенда"), Копелијус ("Копелија")…

Средином седамдесетих година прошлог вијека, био је на специјализацији за кореографију у Москви, на престижној Позоришној академији "Гитис". Тај период имао је за њега огроман значај, јер му је, између осталог, отворио и могућност да се нађе на умјетничком извору сценских поставки класичног балетског насљеђа.

Његов веома богат кореографски опус обухватао је рад у бројним позориштима широм некадашње Југославије, али и у иностранству.

Логунов је био први балетски умјетник који је примио Златну медаљу за заслуге предсједника Србије, 2021. године.

У његовој богатој колекцији, између осталих, налазе се и Бронзане медаље (1982, 1984) и Сребрна медаља (1986) са Југословенских балетских такмичења у Новом Саду, у категорији кореографа, Награда за вишегодишње свестрано деловање у образовану младих талената (Заједница музичких и балетских педагога Србије), Награда "Димитрије Парлић" за најбоље кореографско остварење у сезони 2001/02, за представу "Доктор Џекил и мистер Хајд", Награда за животно дело (Удружење балетских уметника Србије), Признање за национални допринос култури, Специјални Златни беочуг за животно дјело.

Осим као солиста, а потом и првак ансамбла, оставио је значајан траг и као директор Балета обављајући, с великим успјехом, ту функцију у периоду од 1980. до 1985. године. Остао је у националном театру и послије тога, до краја играчке каријере, до септембра 1992. године, када прелази да ради као педагог у Балетској школи "Лујо Давичо".

Једно вријеме био је и директор Балета Српског народног позоришта у Новом Саду.

Својим богатим умјетничким опусом, као играч и кореограф, а потом и признати педагог, Владимир Логунов оставио је неизбрисив траг на југословенској и српској балетској сцени.

Дио импресивне каријере тог вансеријског умјетника, чије се име у свијету балета изговарало са посебним поштовањем и уважавањем, представљен је јавности 31. октобра у оквиру изложбе "Изазов балетског триптихона; Владимир Логунов - балетски играч, педагог и кореограф", ауторке Милене Јауковић.

Вријеме и мјесто сахране биће накнадно објављени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана