Преминуо великан девете умјетности Светозар - Тоза Обрадовић: Удахнуо живот југословенском стрипу

Миланка Митрић
Преминуо великан девете умјетности Светозар - Тоза Обрадовић: Удахнуо живот југословенском стрипу

БЕОГРАД – Један од најплоднијих, најпопуларнијих и најзначајнијих стрип-сценариста, великан југословенске стрип сцене Светозар - Тоза Обрадовић преминуо је у 70. години у Београду, саопштило је Удружење стрипских уметника Србије.

Стрипу је посветио читав живот, а интересовање и љубав према стрипу  показао је од најранијег дјетињства. Одрастао је у истој улици са Браниславом Керцем, који ће касније са Тозом чинити најпопуларнији стрипски тандем на овим просторима.

- Његов рад је био везан за период када су домаћи стрипови остваривали велике тираже, излазили редовно и били стални део понуде на трафикама, уз раме са лиценцним издањима, па можемо слободно рећи да је он био међу ауторима који су умногоме допринели популаризацији девете уметности код нас - написао је о Обрадовићу сценариста, глумац и драматург и филмски критичар Димитрије Војнов.

Његов професионални почетак бављења стрипа везан је за стрип-серијал “Поручник Тара”.

- Насловни лик инспирисан је Обрадовићевим рођаком, али је нацртан по узору на Клинта Иствуда који је само неколико година пре тога снимао ратни филм “Келијеви хероји” једним делом баш и у Новом Саду. Ово издање новосадског Дневника имало је деветнаест епизода од 1975. до 1977. А неке епизоде су потом изашле и у “Стрипотеци” - додао је Војнов.

Серијал је објављиван у “Златном кликеру”, “Невену”, “Стрип забавнику” и “Војвођанском стрипу”.

- Са истим аутором за горњомилановачке “Дечје новине” ствара серијале “Кобра”, “Cat Claw” и “Нинџа”. У међувремену постаје и први професионално ангажовани стрип-сценариста у новосадском “Дневнику, за који ради на лиценцном стрипу “Велики Блек”, а касније и на домаћим серијалима “Лун краљ поноћи”, “Троје несаломљивих”, “Извидник Род”, “Зека Пега” и “Породица Срећковић” - наводе из Удружења стрипских уметника Србије.

Писао је сценарије за бројне кратке стрипове, а учествовао је у стварању стрипа “Невоље са Рокијем и друге приче о људским правима” који је постао средство у настави у основним школама у Црној Гори.

Сарађивао је са великим бројем цртача, а поред Керца по његовим сценаријима цртали су и Маринко Лебовић, Радич Мијатовић, Славко Пејак, Павел Коза, Сибин Славковић, Миодраг Ивановић Микица, Бранко Плавшћ и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана