Преминуо српски писац и публициста Петар Сарић

Срна
Преминуо српски писац и публициста Петар Сарић

КОСОВСКА МИТРОВИЦА-Најзначајнији српски прозни писац на Косову и Метохији послије Другог свјетског рата и један од најважнијих савремених српских књижевника Петар Сарић, преминуо је у Косовској Митровици.

Након “НАТО” бомбардовања 1999. године и прогона српског становништва Сарић остаје на Косову и са породицом се сели на Брезовицу гдје настају нека од његових познатих дјела. Најважнији приповjедач српског југа у књижевност је ушао збирком поезије "Беле клетве", а романи "Велики ахавски трг", "Сутра стиже господар", "Дечак из Ластве", "Петруша и Милуша", "Сара" "Митрова Америка" и "Клобук", обезбједили су му трајно и истакнуто мјесто у цјелокупном српском књижевном стварању. Књижевна критика је оцјенила његов рад као стожер српске књижевности на Косову и Метохији наглашавајући како модерност, у ранијем периоду, тако и дубоки осјећај за древно и јединствену љепоту језика.

Сарић је у почетку радио као просвјетни радник, а потом као уредник издавачке делатности приштинског листа "Јединство" и директор НИЈП "Панорама", када заједно са истакнутим ствараоцима развија широку издавачку дјелатност. У немирним, неизвјесним и политички промјенљивим временима рад и живот Петра Сарића су били уско повезани са судбином и положајем српског народа, његовог насљеђа и културе. Одлазак из Приштине за њега је био један од преломних тренутака.

-Те године су биле тај пакао, у ком сам преживео, и у ком и данас опстајем, захваљујући својој породици и оданости и храбрости грађана Сиринићке жупе, али и у некој урођеној потрази за оним што ти је силом одузето, неком нагону који боље од јутарње светлости осветљава тај мрак, рекао је Сарић.

О његовом пјесничком и прозном стваралаштву написани су бројни чланци, есеји, студије, темати, објављена су два зборника радова, одбрањена је и једна докторска дисертација која се бавила његовим дјелом. За свој рад добио је бројне награде и признања: "Лазар Вучковић", "Грачаничка повеља", "Меша Селимовић", Вукова награда, "Златни крст кнеза Лазара”, "Григорије Божовић”, "Борисав Станковић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана