Преминуо словеначки редатељ и писац Марко Сосич

Танјуг
Преминуо словеначки редатељ и писац Марко Сосич

Познати словеначки писац и позоришни редитељ Марко Сосич преминуо је јуче у Трсту, послије тешке болести, саопштила је београдска издавачка кућа Архипелаг, која је објавила његов чувени роман "Балерина, балерина".

Рођен 1958. године, свестрани уметник и плодни стваралац режирао је представе у више словеначких и италијанских позоришта, а највећи дио позоришне каријере управника и умјетничког директора провео је у Словенском сталном гледалишчу у Трсту, гдје је рођен и гдје је живио.

Поред позоришне имао је и веома успјешну књижевну каријеру, и тако је објавио књиге прича "Роса на стаклу" (1990) и "Из земље и снова" (2011), аутобиографске позоришне хронике "Хиљаду дана, двеста ноћи" (1996), као и пет романа: "Балерина, балерина" (1997), "Тито, амор мијо" (2005), "Одакле олазиш у моју близину" (2012), "Кратки роман о снегу и љубави" (2014) и "Хлеб, прашина" (2018).

Писао је сценарија за документарне филмове за италијанску телевизију РАИ, као и сценарија за игране и документарно-игране филмове.

Сосич је добитник низа књижевних, позоришних и филмских награда.

За роман "Балерина, Балерина" добио је више значајних признања и награда, а само дјело је драматизовано у Трсту 1998. године у позоришту.

Словеначка композиторка Петра Страховник, инспирисана овим Сосичевим романом, написала је музичко дело "Панистерија".

Роман му је изабран као један од десет најбољих словеначких романа објављених послије пада Берлинског зида у антологијској едицији "100 словенских романа", а на српском језику објављен је управо тај хит роман у издању Архипелага, управо у тој едицији.

Критика је повлачила паралелу између Балерине Марка Сосича и Фокнеровог Бенџија из дјела "Бука и бес".

Сосич је више пута боравио у Србији, на књижевним или позоришним сусретима, био је и члан Српског ПЕН центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана