Преминуо сликар Радован Крагуљ

ГС
Преминуо сликар Радован Крагуљ

ПАРИЗ - У Паризу је, послије дуже болести преминуо велики српски, европски и свјетски сликар Радован Крагуљ, родом из Великог Паланичишта код Приједора.

Његов умјетнички и животни пут водио га је од Великог Паланачишта, преко усташког логора за дјецу у Сиску, Ликовне академије у Београду, лондонске Центране школе за умјетност и вјештине, педагошког рада у Великој Британији, Белгији и Француској.

Током своје импресивне каријере Крагуљ је излагао у више од шездесет најпрестижнијих галерија широм свијета – Лондону, Београду, Кардифу, Копенхагену, Омахи, Анверсу, Манчестеру, Дортмунду, Паризу… 

Дуги низ година био је професор на универзитетима и школама у Кембриџу, Манчестеру, Лондону и Бриселу. Био је и један од пионира еколошког покрета у свијету – још 60-их година прошлог вијека био је повезан са зачецима еколошког активизма и један је од првих умјетника чија је тема била однос човјека према природи, нарочито према животињама. 

Крагуљ је био члан Академију науке и умјетности Републике Српске. 

Биће кремиран на чувеном париском гробљу “Пер Лашез”, а његова урна биће положена у гроб у Великом Паланчишту код Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана