Преминуо сликар и професор Љубодраг Јанковић

Tanjug
Преминуо сликар и професор Љубодраг Јанковић

БЕОГРАД - Дугогодишњи професор Факултета примењених умјетности у Београду и истакнути сликар Љубодраг Јанковић Јале преминуо је синоћ у Београду, саопштила је Фондација "Плаво".

Јанковић се сликарски образовао прво на Одсеку графике, у Средњој школи за примјењену умјетност, у класи професора М.С. Петрова, а потом на београдској Академији примењених умјетности, на Одсеку за сликарство. Дипломирао је 1954. у класи проф.

Винка Грдана. Године 1962. је изабран за асистента на Катедри примењеног сликарства Академије примењених умјетности у Београду, пет година касније именован је за доцента, потом за ванредног и редовног професора на предмету Вечерњи акт, који је предавао до одласка у пензију 1997. године.

Редовно је излагао од 1957. године, пренео је РТС. Прву самосталну изложбу, од око четрдесет укупно, приредио је 1962. у Галерији УЛУС-а у Београду.

Био је учесник преко 150 групних изложби у земљи и иностранству представљајући се у Загребу, Сарајеву, Скопљу, Барселони, Лими, Њујорку, Паризу, Пекингу, Москви итд. Редован је учесник многих значајних ликовних смотри у земљи и иностранству, а велику ретроспективну изложбу је приредио у организацији Фондације Плаво у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић" 2018. године.

Добитник је више награда и признања. Место и време сахране професора Љубодрага Јанковића биће накнадно саопштени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана