Преминуо славни композитор Џон Тавенер

Танјуг
Преминуо славни композитор Џон Тавенер

Сер Џон Тавенер, један од водећих британских композитора класичне музике 20. и 21. вијека умро је јуче у 69. години у свом дому у Дорсету, јавио је BBC.

Током готово цијелог живота је имао проблема са здрављем. Године 1979. доживио је мождани удар, а 1990. му је дијагностикован Марфанов синдром, наслиједно обољење које изазива срчане проблеме.

Године 2007. је доживио тежак срчани удар. Рођен у Лондону, похађао је Краљевску музичку академију, а био је познат по дјелима инспирисаним дубоким мистицизмом.

Започео је каријеру 1960-их у чувеној издавачкој кући "Епл", за коју су били везани и Битлси. Два пута је номинован за престижну Меркјури награду - 1992. и 1997. године. Титулу витеза добио је 2000.

Године 1992, његова поетска кантата "Вео" била је неколико мјесеци на првом мејсту листе класичних хитова, а 1997. његова "Пјесма за Атину" изведена је на сахрани принцезе Дајане.

Тавенер је 1977. године прешао у православље и приступио Руској православној цркви. Утицај православља и раније се осјећао у његовој музици, а од тада је постао доминатан.

Осмотонски византијски канон, на примјер, користио је у Реквијему за Ану Ахматову из 1980. Међу његова важнија дјела спадају "Акатист Дана захвалности", "Покров", "Обећања" и "Вјечита зора" коју је компоновао на поезију Вилијама Блејка.

"Посланицу љубави", петнаестоминутну композиција на стихове средњовјековних српских аутора, компоновао је 2001. године (по први пут користеци Антологију средњовјековног српског пјесништва и посветио је "српским мученицима").

Монументално дјело, "Завјеса Храма" (2003), чије извођење, уз учешће четири хора, неколико оркестара и бројних солиста, траје седам сати, рађено је по текстовима из антологије Средњовјековна и ренесансна српска поезија, 1200-1700, Предрага Р. Драгића Кијука.

"Писање музике је био мој пут ка Богу", казао је једном приликом Тавенер, који је упркос упозорењима љекара, након срчаног удара 2007, наставио да компонује.

Прошлог љета је представио три своја дјела на Међународном музичком фестивалу у Манчестеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана