Преминуо режисер Владимир Меншов

Срна
Foto: Википедија

МОСКВА - Совјетски и руски режисер Владимир Меншов преминуо је у 82. години усљед компликација након позитивног теста на ковид 19, саопштио је филмски студио „Мосфилм".

„'Мосфилм' и породица Владимира Меншова с тугом данас обавјештавају да је Владимир преминуо. Изузетни совјетски и руски режисер, глумац, сценариста, продуцент и члан одбора 'Мосфилма' преминуо је усљед компликација због ковида 19 у 82. години", наводи се у саопштењу.

Из „Мосфилма" су упутили поруку саучешћа колегама, породици и пријатељима режисера, јавио је ТАСС.

„Изгубили смо нашег драгог пријатеља, члана 'Мосфилма' који је сву своју креативну снагу и велики таленат дао свом матичном филмском студију, заиста популарног режисера чије дивне филмове знају и воле милиони људи", истиче се у саопштењу.

Меншов је рођен 17. септембра 1939. године у Бакуу. Дипломирао је на одсјеку за глуму Умјетничке позоришне школе у Москви, а постдипломске студије завршио је на одсјеку за режију у класи Михаила Рома.

Он је глумио у око стотину филмова, а режирао је остварења као што су „Москва сузама не вјерује", „Љубав и голубови" и „Ширли-Мирли".

Меншов је награђен Оскаром за остварење „Москва сузама не вјерује" у категорији Најбољи филм на страном језику 1981. године.

Датум и вријеме његове сахране биће накнадно објављени.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана