Преминуо редитељ Алексеј Балабанов

Танјуг
Преминуо редитељ Алексеј Балабанов

Санкт Петерсбург - Руски редитељ Алексеј Балабанов, који је у својим филмовима описивао пост-совјетско друштво, са култним остварењима о криминалу и рату у Чеченији, умро је у 54. години након дуге болести.

"Филмови Алексеја Балабанова представљају колективни портрет наше земље у најдраматичнијем периоду у историји", написао је руски премијер Дмитриј Медведев на Фејсбуку.

"Волио сам његов рад. Смрт талентованог редитеља је велики губитак за пријатеље и обожаваоце. Моје саучешће", истиче се у премијеровој поруци.

Балабанов је умро у суботу док је радио на новој продукцији у Санкт Петерсбургу.

Током каријере снимио је 16 филмова, од којих су највећи успјех у Русији постигли "Брат" и "Брат 2", о младићу који је приморан на живот у насиљу и криминалу на улицама Санкт Петербурга, Балабановог родног града.

Балабанов је, такође, познат и по филмовима "Карго 200", "Рат" и и "Морфијум", у којем је играла и српска глумица Катарина Радивојевић.

"Ово је трагедија, велика трагедија за руски филм", пише данас лист "Комерсант".

Балабанови пријатељи наводе да је још прије неколико мјесеци редитељ био свјестан своје болести. Узроци његовог тешког здравственог стања, међутим, нису објелодањени.

Балабанов је прошлог јануара био гост шестог фестивала "Кустендорф", на којем је одржао радионицу за студенте и представио свој нови филм "И ја, такође". Његов филм "Морфијум" 2010. године отворио је београдски ФЕСТ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана