Преминуо познати аниматор и илустратор: Одлазак Бордоа

Г.С.
Преминуо познати аниматор и илустратор: Одлазак Бордоа

ЗАГРЕБ - Један од најпознатијих визуелних умјетника на простору бивше Југославије Боривој Довниковић Бордо преминуо је јуче у Загребу у 92. години.

Аутор анимираних филмова, карикатуриста, илустратор, графички дизајнер и стрип-цртач Боривој Довниковић Бордо умро је у загребачкој болници “Дубрава”, само два мјесеца након што је напунио 91. годину. Радио је читавих осам деценија, малтене до посљедњег трена.

-  Био је великан у сваком погледу, мио и беспријекоран човјек - навео је  о Бордоу филмски и књижевни критичар Милан Влајчић, преноси “Нова.рс”.

Био је један од најцјењенијих аниматора с ових простора. Већ педесетих почео је да објављује карикатуре у “Керемпуху”. У “Загреб филму” почео је да ради 1961. године и тада постаје једно од најважнијих имена Загребачке школе цртаног филма.

Један је од зачетника “Професора Балтазара”, а памте се његови филмови “Луткица, “Знатижеља”, “Крек”, “Љубитељи цвијећа”, “Путник другог разреда”, “Узбудљива љубавна прича” и “Школа ходања”.

Паралелно са филмом радио је на стрипу, илустрацији и графичком дизајну, а карикатуру до самога краја. Објављивао је карикатуре у “Керемпуху”, “Јежу” “Идентитету”, “Новостима”, “Просвјети” и “Хрватској љевици”.

Осим шездесетак награда за филмове, примио је двадесетак признања за животно дјело, међу којима су “Владимир Назор”, “Андрија Мауровић” и друге. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана