Преминуо Петар Ђаковић

Г.С.
Преминуо Петар Ђаковић

Књижевник и педагог Петар Ђаковић преминуо је јуче након краће болести, саопштено је из Удружења књижевника Републике Српске, чији је Ђаковић био члан.

„Отишао је да би остао у нашем сјећању као одан пријатељ, вриједан човјек, омиљен и врло иновантан просвјетни радник и пјесник који се с подједнаком љубављу обраћао и мађим и старијим љубитељима књижевности”, наведено је у саопштењу Удружења.

Ђаковић је рођен 1946. године у Масловарама гдје је завршио основну школу. Учитељску школу завршио у Бањалуци, а  педагогију и психологију дипломирао на Филозофском факултету у Сарајеву. Постдипломске студије завршио је на Филозофском факултету у Бањалуци гдје је и магистрирао.

Читав радни вијек бавио се педагошким радом - био је учитељ, наставник основне и средње школе, школски педагог-психолог, директор школе, школски савјетник (надзорник) у Републичком педагошком заводу у Бањалуци. Обављао је и дужност помоћника министра за предшколско и основно васпитање и образовањеу Министарству просвјете Републике Српске.

У стручним часописима и педагошкој периодици објавио је више од  тридесет стручних и научних радова. Заједно са супругом Јованком, такође просвјетним радником, урадио је оригиналан уџбенички комплет за наставу почетног читања и писања по комплексном поступку. Аутор је или коаутор неколико уџбеника за ученике млађих разреда основне школе, стручних књига и приручника за наставнике.

У књижевности је оставио дубок траг. Објавио је збирке пјесама “Плетиво воде”, “Давно сањан катрен”, “Сњежно огледало” (сонетни вијенац посвећен Петру Кочићу) и “Штит и мач”. Најмлађим читаоцима подарио је пјесничке књиге “Игра је озбиљна ствар”, “Радио Кишобран”, “Простори игре” (избор пјесама, заједно са Р. Павловоћем и П. Стевићем) и “Шта ко сања” (награда “Станко Ракита”).

Бавио се и сликарством, имао је четири самосталне и излагао на пет колективних изложби.

Сахрана Петра Ђаковића биће обављена у петак у 12.00 часова, на Ребровачком гробљу у Бањалуци, преноси РТРС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана