Преминуо легендарни Кристофер Ли

Б92
Преминуо легендарни Кристофер Ли

Легендарни британски глумац Кристофер Ли преминуо је у недељу, у 94. години живота, након што је примљен у болницу због респираторних и срчаних проблема, саопштила је његова породица.

Британски ветеран, који носи титулу витеза, обиљежио је хорор жанр и читаву филмску еру прошлог вијека упечатљвиим улогама, да би касније своје мјесто култног глумца устоличио и у успјешним холивудским остварењима.

Прославио се као Стокеров Дракула у низу филмова, глумио је Франкенштајново чудовиште, негативца Франсиска Скараманга у "Човјеку са златним пиштољем" из серијала о агенту 007, негативца у култном хорор-трилеру "Човјек од прућа", али и чаробњака Сурумана из "Господара прстенова", као и Грофа Дукуа у серијалу "Ратови звијезда".

Осим глуме, бавио се и музиком, па је у деветој деценији живота објавио и неколико хеви метал албума.

Каријеру је започео 1947. године, али је тек деценију касније стекао славу када је потписао уговор са британским студијом "Хемер", који је средином педесетих био фокусиран на хорор жанр.

Прва улога у "Хемеру" била је у филму "Франкенштајново проклетство", којом је започео богату сарадњу и велико пријатељство са још једним чувеним британским глумцем Питером Кушингом. Кушинг је познат као један од Доктора из серијала "Доктор Ху " и империјални командант Гранд Моф Таркин из "Ратова Звијезда".

Ли је млађој публици познат прије свега као Саруман из трилогије филмова "Господар прстенова" рађене по дјелу Џ. Р. Р. Толкина, а Ли је био и једини човјек на сету који је икада упознао писца.

Преминуо у недјељу у болници Челси и Вестминстер у Лондону, а породица је одлучила да објави вијест касније.

Сир Кристофер Ли је рођен 27. маја 1922. године, оженио се 1961. године са данском манекенком Биргит Кренке и са њом је остао у браку до краја живота. Имају ћерку Кристину Ерику Карандини Ли (1963).

Борио се на старту Другог свјетског рата у Зимском рату, као добровољац у склопу Финских снага, а затим је био члан Краљевеске авијације Британије (РАФ), да би убрзо постао обавјештајац своје земље са везама у служби из које је настао данашњи САС.

"Имао се повремено везе са САС, али нам је забрањено да разговарамо о детаљима. Можемо рећи само да сам био дио специјалних јединица и нека остане на томе. А људи нека само закључе шта желе", говорио је Ли.

 

Сир Кристофер Ли - најзначајније улоге

  • Гроф Дракула - Дракула (1958)
  • Чудовиште - Франкенштајново проклетство (1957)
  • Хенри Баскервил - Баскервилски пас (1958)
  • Лорд Самерајл - Човјек од прућа (1973)
  • Франсиско Скараманга - Човјек са златним пиштољем (1974)
  • Др Катетер - Гремлин 2 (1990)
  • Саруман Бели - Господар прстенова (2001-2003)
  • Гроф Дуку - Ратови звијезда епизода 3: Освета сита (2005)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана