Преминуо легендарни џез саксофониста Вејн Шортер

Б. П.
Преминуо легендарни џез саксофониста Вејн Шортер

ЊУЈОРК- Легендарни џез саксофониста и један од твораца модерног џеза Вејн Шортер преминуо је у 89. години.

Шортер је био у сржи модерног џеза откако се придружио саставу Арта Блекија, чувеним “Џез месенџерс” 1958. године. На крају је постао музички директор групе, компонујући бројне нумере за бенд, прије него што се придружио Мајлсу Дејвису 1964. године.

Шортер је свирао са Дејвисовим Другим великим квинтетом заједно са Хербијем Ханцоком на клавиру, Роном Картером на басу и Тонијем Вилијамсом на бубњевима, свирајући на неупоредивој серији албума: “ Miles Smiles”, “ Sorcerer” , “ Nefertiti”, “ Miles In The Sky” и “ Filles de Kilimanjaro”.

Херби Хенкок рекао је да је Вејн био кључна веза у квинтету који важи за један од најчувенијх састава у џез музици.

-Када се Вејн коначно придружио, то је била веза која нам је заиста била потребна. Био је то тежак посао, јер је ниво музицирања био тако висок. То су били најбољи момци у послу - рекао је Хенкок.

Шортер је наставио да ради са Дејвисом након што се квинтет распао, свирајући на његовом ремек-дјелу из 1969. године “In a Silent Way” . Формирао је пионирски фусион бенд “Weather Report“ 1970. године, са којим је остао до 1986. године.

У међувремену је сарађивао изван џеза, појављујући се на више албума Џони Мичел, Карлоса Сантане, „Ролингстонса“ и других. Шортеров властити каталог био је једнако прогресиван и отворен  са читав им низок сјајних албума.

Шортер је 2000. основао властити квартет. Повукао се 2018., након што је провео готово 70 година наступајући.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана