Преминуо композитор Војкан Борисављевић

Срна
Преминуо композитор Војкан Борисављевић

БЕОГРАД - Познати српски композитор и диригент Војкан Борисавлјевић, чија каријера траје више од пет деценија, композитор хитова као што су “Одисеја”, “Љубав је само реч” и “А сад, адио”, преминуо је данас у Београду, јавиле су “Вечерње новости”.

Борисављјевић (74) је компоновао више од 500 пјесама за најпознатије тадашње југословенске пјеваче - Леа Мартина, Здравка Чолића, Ђорђа Марјановића, Микија Јевремовића и многе друге.

Компоновао је и музику за бројне телевизијске серије и филмове - “Сиви дом”, “Врућ ветар”, “Авантуре Боривоја Шурдиловића”, “Вишња на Ташмајдану”, “Ноћ у кући моје мајке”, “Шпијун на штиклама”, “Бела лађа” и друге. За музику у филму “Лајање на звезде” награђен је “Златном мимозом” на Фестивалу југословенског филма у Херцег Новом 1997. године.

Компоновао је музику за позориште, телевизију, популарне и дјечије песме, инструменталне композиције и аранжмане.

Војкан Борисављевић рођен је 5. маја 1947. године у Зрењанину, а од 1948. године живио је у Београду, гдје је студирао на Филозофском факултету.

Музичко образовање стекао је у београдским школама “Доктор Војислав Вучковић” и “Станковић”, као и на приватним студијама у Паризу.

Умјетничким радом се активно бавио од 1965. године. Цијели радни вијек провео је као слободан умјетник у оквиру Удружења композитора Србије са статусом истакнутог умјетника.

На Великој сцени Народног позоришта у Београду 22. марта 2018. године одржао је ауторски концерт назван “Моја одисеја”, а том приликом уручена му је награда “Дарко Краљић”.

Књигу “Моја одисеја” објавио је 2018. годинe.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана