Преминуо композитор и клавијатуриста Александар Бањац: Осмијех и љубав музиком поклањао свима

Г.С.
Преминуо композитор и клавијатуриста Александар Бањац: Осмијех и љубав музиком поклањао свима

Познати српски композитор и клавијатуриста Александар Бањац преминуо је изненада у 45. години, а вијест о његовој смрти саопштиле су колеге које се од овог музичара опраштају на друштвеним мрежама.

- Боли ова вијест, Баки, и гуши. Господ нек се смилује твојој души. Свирај клавир, свирај бас, гдје год то сада било, свирај... Путуј, Баки... Почивај у миру, Баки - написао је пјевач Владо Георгиев који је сарађивао и професионално са Бањцем.

Од Бањца се на друштвеним мрежама опростио и композитор и текстописац Бане Опачић.

- Збогом, наш добри маестро. Твоју музику је пожелео неко тамо горе па нам те је украо - написао је Опачић.

Пјевачица Јелена Томашевић се на “Инстаграму” емотивним ријечима опростила од овог музичара.

- Стој! Нисам знала да ти кажем, мили мој. Почивај у миру, драги Баки, не могу да верујем да ово пишем - написала је она.

Нигор Лазић, Жељко Самарџић, Марија Килибарда, Ненад Кнежевић Кнез и други су се такође од Бањца опростили објавама на “Инстаграму”.

- Туга и неверица, одлазе нам најбољи. Збогом, маестро, збогом, добри мој, почивај у миру и нека те анђели чувају - написао је он у објави.

Осим колега, од Бањца се опростио и глумац Енис Бешлагић.

- Мој добри брате, весели и увијек насмијани. Почивај у миру и да те Господар награди за сваки твој осмијех и љубав поклоњену свима нама - рекао је он.

Бањац је рођен 22. децембра 1976. године у Ћуприји. Велики таленат и интересовање за клавијатуре је исказао у основној школи. Средњу музичку школу “Исидор Бајић” завршио је у Новом Саду, а потом се уписао на Академију уметности, музички одсек Композиције у класи Милана Михајловића и Славка Шуклара.

Био је члан “Војвођанског омладинског оркестра” као и “Биг бенда РТВ Нови Сад”. Сарађивао је са Мајклом Керстингом из Њемачке као и са мађарским блуз гитаристом Ласлом Атилом.

У првој половини деведесетих био је члан састава “Ревир”, потом од 1996. клавијатуриста успјешног новосадског бенда “Колибри” са којим је обишао читаву државу.

Посљедњих неколико година био је стални члан групе Тање Јовићевић - “Октобар 1864”. Као студијски музичар, клавијатуриста/аранжер свирао је на више од 40 албума поп музике (Гоца Тржан, Тања Бањанин, Елвис Џи Куртовић и многи други).

Здравку Чолићу се придружио 2007. године, на трећем концерту на београдској “Маракани”. Од осталих сарадњи издвајају се оне са Дином Дворником, Владом Георгиевим, Александром Радовић и Јеленом Томашевић.

Мјесто и вријеме сахране још нису познати.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана