Преминуо књижевник Звонимир Балог

Агенције
Преминуо књижевник Звонимир Балог

Загреб - Звонимир Балог, најнаграђиванији дјечји хрватски писац, умро је у недјељу, 2. новембар у Загребу у 83. години, саопштило је данас Друштво хрватских књижевника (ДХК).

Пјесник, прозаик, сликар, кипар и илустратор, Звонимир Балог створио је импозантан опус од седамдесетак књига за дјецу и одрасле. Аутор је сликовница, збирки пјесама, прича, есеја, романа, афоризама, драмских текстова, сценарија и двију антологија. 

У теорији књижевности и књижевној критици сматра се творцем савремене хрватске дјечје поезије, творцем нонсенса и осебујна хумора. Према оствареном опусу, оригиналности и књижевној вриједности прво је име хрватске књижевности за дјецу и младе. Његове пјесме и прозу карактеришу игре ријечима, слоговима, гласовима, етимологијом, сликама и значењима. 

Многе ће га генерације памтити по збиркама пјесама "Мале приче о великим словима (1970.), "Невидљива Ива" (1970.), "Пјесме са шлагом или шумар има шуму на длану" (1975.), "Једножеки Ок" (1981.), "Весели земљопис" (1983.), "Бијесне глисте" (1989.) или "Пуса од крампуса" (1993.). 

Написао је и неколико књига дјечје прозе "Ја магарац" (1973.), "Зелени мрави" (1977.), "Бонтон" (1986.), роман "Босоноги генерал" (1988.) те "Мале људетине, хрватске стилске вјежбетине" (1993.). 

Осим за дјецу, писао је и за одрасле ("Еквилибриј", 1986., "Риба на бициклу", 1977., "Шус звијезда", 1997.) те хумористичку и сатиричку прозу ("Поглед на Земљу", 1988.). 

Његове су књиге на попису обавезне школске лектире у Хрватској, дјела су му заступљена у антологијама за дјецу и одрасле, а многе његове пјесме су добиле и музичку форму. 

Најнаграђиванији дјечји писац, Звонимир Балог шест пута је добио Награду Григор Витез (Загреб), четири пута Награду Ивана Брлић-Мажуранић (Загреб), два пута југославенску награду Младо поколење (Београд), награду Змајевих дечјих игара (Нови Сад), Награду Мали принц (Тузла) за најбољу књигу у Републици Хрватској, Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори и Награду Киклоп (Пула) за књигу године. 

Добитник је Горанове плакете за пјесништво и Награде Висока жута жита за трајни допринос хрватској књижевности. Добитник је међународне награде, дипломе IBBY Honour List (Часна листа IBBY-а) 1996. године за књигу поезије "Пуса од Крампуса". За укупно дјело одлуком Предсједника Републике Хрватске одликован је редом Данице хрватске с ликом Марка Марулића. 

Године 2002. био је номиниран за највећу свјетску награду за дјечју књигу, Андерсенову награду, а 2003. за Astrid Lindren Memorial Аwард for Literature коју је у спомен на велику списатељицу установила шведска влада. 

Као ликовни умјетник и илустратор својим је сликама, цртежима и скулптурама учествовао је на педесетак изложби и двадесетак бијенала и тријенала у земљи и иноземству. 

Књижевно дјело Звонимира Балога познато је и читатељима ван Хрватске, а текстови су му преведени на двадесет језика. Најзначајнији је превод "Бонтона" на енглески језик у издању Друштва хрватских књижевника под насловом " Nice Manners or How I Can Avoid Growing Up to Be a Twit"". 

Звонимир Балог родио се 30. маја 1932. у Светом Петру Чврстецу недалеко од Крижеваца. Завршио је Школу примијењених умјетности и Педагошку академију у Загребу, а окушао се у бројним занимањима па је тако био администратор, пипничар, декоратер, педагог у гимназијском дому, собосликар, наставник, предавач на Педагошкој академији, уредник дјечјих часописа "Смиб" и "Модра ласта" те уредник у драмском програму ХТВ-а. 

Вријеме и мјесто сахране биће накнадно објављени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана