Преминуо Карло Амброзини, цртач “Дилана Дога”: Бонелијев мајстор из сјенке

Б. П.
Преминуо Карло Амброзини, цртач “Дилана Дога”: Бонелијев мајстор из сјенке

МИЛАНО - Стрип-умјетник Карло Амброзини, великан италијанског стрипа и један од аутора “Дилана Дога”, те творац “Наполеона”, преминуо је у 70. години.

Амброзини је рођен у Бреши 1954. године и одмалена је био посвећен стрипу, иако је ишао у умјетничку школу са намјером да постане сликар.

Накнадно се окренуо свијету илустрације да би могао да састави крај са крајем, а у свијету стрипа дебитовао је средином седамдесетих, у оквиру ратних прича издавача под именом “Дардо”. Након тога 1980. године започео је сарадњу са чувеном компанијом “Серђо Бонели”. Цртао је поједине епизоде “Кена Паркера”, а потом се придружио и екипи која ради на “Дилану Догу” у епизоди број 15, под називом “Канал 666”. Такође Амброзини је стварао и своје ликове и 1997. године, када је створио свој први самостални лик, “Наполеон” и радио на том серијалу који је у родној Италији био веома популаран. Касније је створио и лик Јана Дикса, који је добио ипак нешто мање епизода, тако да се током каснијих година поново посветио повременом цртању “Дилана Дога”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана