Преминуо један од најбољих српских сатиричара Раде Јовановић

Срна
Преминуо један од најбољих српских сатиричара Раде Јовановић

Београд - У Ужицу је данас у 77. години преминуо Раде Јовановић, један од најбољих српских сатиричара и истакнути члан Београдског афористичарског круга.

У саопштењу из тог удружења се наводи да је Раде Јовановић рођен 1939. године у Сребреници, али је највећи дио живота провео у Ужицу, у којем је радио као професор српског језика и књижевности.

Деценијама је истрајавао и доказивао да се искра ужичког хумора и духа није угасила и због тога је 2015. године понио одликовање "Ужичанин године".

Раде Јовановић је превођен и читан на енглеском, италијанском, баскијском, румунском, пољском, њемачком, руском и другим страним језицима.

Објавио је седам књига епиграма, сатиричних афоризама и афоризама о спорту и женама и мушкарцима. Заступљен је у бројним антологијама и зборницима хумора и сатире у Србији и иностранству.

Добитник је бројних награда - "Радоје Домановић" Удружења књижевника Србије, "Типар" на Данима хумора и сатире у Пљевљима, "Златна кацига" на Фестивалу у Крушевцу, "Јован Хаџи-Костић" "Вечерњих новости"...

Био је стални сарадник Радио Београда и емисија "Време спорта и разоноде", "Весело вече", хумористичких емисија Радио Сарајева, Новог Сада, Загреба, "Етне", "Новости", "Политике", "Јежа", "Хумора", новосадског "Осмеха", НИН-а, "Данаса", "Просветног прегледа", "Франкфуртских вести", "Ужичке недеље", ужичких "Вести"...

Раде Јовановић биће сахрањен сутра у Ужицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана