Преминуо Гордан Михић

Агенције
Преминуо Гордан Михић

Београд - Сценариста, драмски писац и редитељ Гордан Михић преминуо је у 82. години.

Вијест о Михићевој смрти потврдила је његова ћерка Ивана Михић на “Твитеру”.

“Осећајући дубоко огроман губитак саопштавамо вам да је у недељу, 11. августа, рано ујутру, после изненадне болести, умро највећи српски сценариста, драмски писац, редитељ, професор Факултета драмских уметности у Београду, а пре свега најбољи супруг и отац Гордан Михић”, навела је Михићева.

Она је додала да је Михић сахрањен у најужем кругу породице на гробљу манастира Рајиновац, уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја.

Гордан Михић потиче из села Поплат у општини Берковићи.

На Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи освојио је награде за сценарио филмова “Освајање слободе”, “Балкан експрес” и “Црна мачка бели мачор” и “Срећна нова ‘49”, за који је освојио и Златну арену у Пули.

Добитник је и Кристалне призме за свеукупан допринос домаћем филму.

Михић је написао и бројне сјајне књиге, по којима ће бити запамћен, а неке од њих су романи “Пас који је волео возове” и “Купи ми Елиота”, “Срећна Нова 1949”, те драма “Сироти мали хрчки”.

Писао је сценарија и за филмове и серије: “Рањена земља”, “Она воли жЗвездуж”, “Туђа Америка”, “Варљиво лето”, “Камионџије”, “Дом за вешање”, “Балкан експрес”, “Дошло доба да се љубав проба”, “Јагуаров скок”, “Сиви дом”, “И Бог створи кафанску певачицу”, “Бубашинтер”, “Кад будем мртав и бео”, “Заборављени”, “Почетни ударац”, “Танго аргентино”, “Дневник увреда”, “Отворена врата”.

Био је супруг глумице Вере Чукић и отац Иване Михић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана