Преминуо глумац Питер ОТул

BBC
Преминуо глумац Питер ОТул

Легендарни ирски глумац Питер О'Тул, који се прославио у ремек-дјелу режисера Дејвида Лина "Лоренс од Арабије", умро је у суботу у 81. години.

Вијест о О'Туловој смрти је саопштио његов агент, а чувени глумац који се седамдесетих година прошлог вијека успјешно излечио од рака желуца, умро је након дуге болести у болници Велингтон у Лондону.

Питер О'Тул је прошле године најавио да напушта глуму, рекавши да је вријеме да се повуче и да се неће враћати а да му је глума омогућила да "се споји са финим људима, добрим пријатељима са којима је подјелио незаобилазну судбину свих глумаца, испуњену неуспјесима и хитовима".

У раној фази његове каријере О'Тул је постао симбол новог "соја" холивудских звијезда, које се нису либиле да се у јавности понашају као и у стварном животу.

"Ми смо претходница прототипа глумаца шездестих година. Ја, Ричард Бартон и Ричард Херис смо радили у јавности све оно што смо радили и у свом приватном животу и то радимо и данас. Пили смо и знали смо за траву", рекао је једном приликом О'Тул.

Прошлог мјесеца објављено је да је добио понуду да се врати из глумачке пензије улогом Корнелија Гала у једном филму о древном Риму.

Рођен је 1932. године у Градићу Конемара у Ирској, а живио је у Лондону. Започео је каријеру у позориштима у Бристолу и Лондону када је имао 17 година, а познат је и по изванредним тумачењима главних улога у адаптацијама Шекспрових комада. У жижу интересовања филмске публике дошао је 1962. године у филму "Лоренс од Арабије" о животу британског авантуристе Т. И. Лоренса. Почасног Оскара добио је 2003. године, након што је за Оскара у својој каријери кандидован осам пута, а није је добио ниједном.

Почасног Оскара је првобитно одбио, образлажући то ријечима "да би можда било боље да му га уруче када буде напуно 80 година".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана