Преминуо глумац Макс фон Сидоу

Танјуг
Преминуо глумац Макс фон Сидоу

ПАРИЗ- Шведски глумац Макс фон Сидоу, који је током вишедеценијске каријере играо у више од 120 филмова, као и у бројним позоришним и радио драмама, умро је јуче у 91. години у Француској, саопштила је данас његова супруга.

Међу његове најпознатије улоге спада она витеза Антонијуса Блока, који игра шах са Смрћу у једном од првих и најчувенијих филмова његовог сународника и пријатеља Ингмара Бергмана "Седми печат" из 1957. године.

Играо је у више Бергманових филмова, укључујући "Дивље јагоде" (1957) и "Срамоту" (1968).

У једном интервјуу из 2012. рекао је да је Бергман, с којим је сарађивао од 1955. и био пријатељ до краја његовог живота 2007, био његов учитељ који га је учио о свему, од дисциплине до филозофије.

Бергман је за њега једном рекао да контролоше своје демоне с навишим степеном дисциплине, никада им не дозвољавајући да уђу у његов приватни живот, већ их је ослобађао само на сцени.

Играо је и у многим холивудским блокбастерима, као што је хорор класик "Истјеривач ђавола" из 1973. у коме је глумио оца Мерина.
У Холивуду је радио и с Вудијем Аленом у филму "Хана и њене сестре", Дејвидом Линчом у "Дуни" и Сиднијем Полаком у "Три дана кондора".

Једна од последњих његових улога била је у филму из 2015. "Ратови звијезда: Буђење силе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана