Преминуо глумац Боб Вол, сарадник Бруса Лија

Б.П.
Преминуо глумац Боб Вол, сарадник Бруса Лија

ЛОС АНЂЕЛЕС - Глумац и каскадер Боб Вол, сарадник Бруса Лија и цијењени стручњак за борилачке вештине преминуо је 82. години живота.

Осим што је тренирао Лија, „супротстављао“ се легенди борилачких вјештина у класичним кунг фу филмовима, укључујући класике "У Змајевом гнијезду" и " Игра смрти“, углавном као непријатељ лика којег је играо Ли.

У изјави објављеној за "Холивуд рипортер", његова породица је говорила о томе колико им је Вол значио и нагласила колико је важно његово насљеђе.

-Био је стуб снаге и инспирације свима који су га срели, а његов блистави дух и насљеђе никада неће бити заборављени. Био је бриљантан борилачки умјетник, бескрајан извор шала, надарен говорник и страствен човјек чија је безусловна љубав и подршка били неупоредиви. То је изјава која сумира утицај легенде борилачких вјештина, како на његов лични живот, тако и на свет кинематографије борилачких вештина -пише у саопштењу.

Крунско достигнуће била је његова улога О'Харе, тјелохранитеља Ши Киеновог Хана у филму "У Змајевом гнијезду", којег Брус Ли побјеђује у борби иако користи сломљену флашу. Пошто је Ли инсистирао да његове борбе буду аутентичне, Вол је користио праву флашу, чиме је показао поштовање према противницима и посвећеност занату.

Његов рад није био ограничен само на борбу на екрану, он је ангажовао каскадере за "Enther The Dragon", укључујући и једног Џекија Чена, који је сам по себи постао легенда борилачких вjештина. Још један таленат који је Вол тражио био је Џим Кели, који игра црног борилачког умјетника Вилијамса. Кели и Вол ће се касније поново удружити за "Black Belt Jones", а Вол је направио кореографију борбе.

Осим што је био пријатељ са Лијем, Вол је такође тренирао и спријатељио се са Чаком Норисом, са којим је радио и на другим пројектима, укључујући класичну телевизијску серију "Вокер, Тексашки ренџер". Током каријере Вол је тренираo и друге глумце у борилачким вjештинама, укључујући Мајкла Џеја Вајта, Елвиса Прислија и Арнолда Шварценегера. Као носилац црног појаса деветог степена у Tang Coo Dou и члан Куће славних професионалног каратеа, његове борилачке вjештине су биле неоспорне у свакој од његових борби на екрану са својим штићеницима. Оза Вола остала je његова 54-годишња супруга Лилијан и деца Шана, Кара, Џенин и Рон. B.P.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана