Преминуо гитариста Дени Лејн из бендова „Моди блуз“ и „Вингс“

Б. П.
Преминуо гитариста Дени Лејн из бендова „Моди блуз“ и „Вингс“

ЛОНДОН-Гитариста и пјевач Дени Лејн, суоснивач бендова „Моди Блуз“ и „Вингс“ , преминуо је у 79. години живота од посљедица хроничне упале плућа.

Лејн је био суоснивач „Моди Блуз“ 1964. и остао у бенду до 1966. Био је пјевач на првом великом хиту бенда, "Gо Now“.

Након што је напустио британску рок групу крајем 1966. године,  бенд се окренуо ка више симфонијском року. Сљедећих неколико година Лејн је свирао у бендовима „Електрик Стринг Бенд“ и у бенду бубњара Џинџер Бејкера . Такође је започео соло каријеру током овог периода, издавши пар синглова.

Године 1971. године придружио се Полу и Линди Мекартни како би основали „Вингс“, након распада „Битлса“ која је постала једна од највећих група 70-их. Остао је у бенду све док се није распао 10 година касније, наступајући на свим њиховим албумима, укључујућ и и бестелер “Band on the Run“ из 1973.

Током свог боравка у овом саставу Лејн је често писао и пјевао неке од нуемера. Објавио је и неколико соло снимака 70-их година а након распада „Вингса“ наставио је соло каријеру, издавши неколико албума током година. Његов последњи студијски рад стигао је 2008.године.

;

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана