Преминуо Ера Миливојевић

ГС
Преминуо Ера Миливојевић

Ера Миливојевић, један од зачетника концептуалне умјетности у Србији, преминуо је у Београду у 77. години живота.

Слободан Ера Миливојевић био је активан на умјетничкој сцени од 70-их година, када се издвојио као један од главних протагониста нове умјетничке праксе, тражећи свој израз перформансу, слици, колажу, фото и видео инсталацијама.

Био је члан чувене неформалне групе шесторо умјетника који су 70-их година 20. вијека стварали у галерији Студентског културног центра у Београду (Раша Тодосијевић, Марина Абрамовић, Зоран Поповић, Неша Париповић и Гергељ Урком) као зачетници нове умјетничке праксе.

Рођен 1944. године у Ужицу, Ера Миливојевић је дипломирао 1965. године на Школи за примјењену умјетност у Новом Саду. Од 1965. до 1970. године студирао је на Академији ликовних умјетности у Београду, а дипломирао је на одсјеку за сликарство у класи проф. Стојана Ћелића 1971. године.

Добитник је више награда, између осталих и Награде града Београда за 2005. годину и награде 39. Октобарског салона (1998), а његови радови налазе се у Музеју савремене умјетности Београд, Музеју града Београда, Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци и другим музејима, као и у многим приватним колекцијама, пише Блиц.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана