Преминуо Добрица Ћосић

Александра Маџар
Преминуо Добрица Ћосић

Београд - Академик и један од највећих српских писаца Добрица Ћосић преминуо је јуче ујутро у свом дому у Београду.

Ћосић, који је био и предсједник Савезне Републике Југославије, свијет је напустио у сну, у 93. години живота. Српска књижевна сцена осиромашена је за велико име, али писац ће и даље живјети кроз дјела "Далеко је сунце", "Корени", "Време смрти".... Његове мисли и стваралаштво поштоваоци књижевности, као и писци и генерације које тек долазе, памтиће по дјелима "Деобе", "Моћ и стрепње", "Акција", "Бајке", "Промене".....

- У српској литератури нема амбициознијег, свеобухватнијег и целовитијег подухвата од дела Добрице Ћосића. То је писац који је био у бићу читавог свог народа на свим спратовима друштвене хијерархије и највећим ломовима историје. Он је и Толстој и Достојевски и Шолохов и Бабељ и Фокнер и Вулф ове литературе истовремено - рекао је ово на Ћосићев деведесети рођендан књижевни критичар Драгољуб Стојадиновић.

У младости је био комуниста, а у Другом свјетском рату се борио у партизанима, што му је касније била инспирација за књижевни опус. Од краја 1960-их почео је да се супротставља политици Јосипа Броза Тита, прије свега незадовољан уставним преуређењем СФРЈ, због чега је и постао један од најпознатијих политичких дисидената. Био је први предсједник Савезне Републике Југославије од 1992. до 1993.

У својим дјелима обухватио је два рата, буну, револуцију, слом идеала, што у српској књижевности никоме није пошло за руком. Крајем 2013. године српски књижевник одлучио је да се повуче из јавног живота због болести.

- Све што сам имао да кажем написао сам у својим књигама. У њима су сви моји ставови - рекао је тада Ћосић.

Рођен је 29. децембра 1921. године у селу Велика Дренова код Трстеника, а школовао се у средњој Пољопривредној школи у Букову, код Неготина. Прекинуо је школовање за вријеме Другог свјетског рата и касније завршио Вишу политичку школу "Ђуро Ђаковић".

Први Ћосићеви прозни радови нису скренули нарочиту пажњу књижевне критике. У домаћу и свјетску књижевност ушао је 1951. године са својим првим дјелом "Далеко је сунце". Охрабрен почетним књижевним успјехом, почео је упорно и истрајно да ради на упознавању модерне домаће и европске прозе и филозофске и социолошке научне мисли. То му је омогућило да својим будућим дјелима доспије у врх српске књижевности и да значајно преграничи националне међе. Од 1951. године Ћосић је постао слободан умјетник и књижевник који је написао култне романе.

Геџа

Као млади ратник, Добрица Ћосић је по задужењу 1944. у "Младом борцу" писао под псеудонимом Геџа, који му је остао као трајни надимак међу пријатељима. За многе он је и "отац нације", што се често знало злонамјерно тумачити. Више од 50 година био је у браку са супругом Божицом, до њене смрти 2006. године. Кћер Ану добио је 1954. године, а она му је подарила унуке Милену и Николу.

Саучешће

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици Добрице Ћосића.

- Са жаљењем сам примио тужну вијест о смрти Добрице Ћосића. Академик, државник, писац, политички и национални теоретичар, а надасве велики човјек, Добрица Ћосић, својим радом и дјелом оставио је неизбрисив траг у српској књижевности, политичком животу, али и самом народу. Саосјећајући са болом који вас је задесио, упућујем Вам изразе мог најдубљег саучешћа - наводи се у телеграму предсједника Додика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана