Преминуо Ђузепе Монтанари, цртач стрипова о Дилану Догу

GS
Foto: Instagram

Монтанари је дебитовао у серији Дилан Дог већ у трећем броју, у епизоди "Ноћ пуног мјесеца", 1986. године

Италијански цртач стрипова Ђузепе Монтанари, један од главних умова који стоји иза стрипа "Дилан Дог", умро је у 86. години живота.

Вијест о смрти умјетника објављена је на службеној Фејсбук страници издавачке куће споменутога стрипа "Сергио Бонели Едиторе", преноси Индекс.хр.

"Напустио нас је Ђузепе Монтанари. Заједно с Ернестом Грасанијем повео нас је бројним, незаборавним авантурама Дилана Дога", објавила је издавачка кућа на Фејсбуку.

Монтанари је дебитовао у серији Дилан Дог већ у трећем броју, у епизоди "Ноћ пуног мјесеца", 1986. године.

Умјетник је рођен у Болоњи, 26. новембра 1936. године. Године 1954., након средње школе, почиње сарадњу са Студијом "Д'Ами", а касније црта бројне вестерн-приче за часописе "Пупи" и "Тирамола".

У следећој деценији постаје аутор насловница за "Едиториале Корно", а потом се посвећује еротским стриповима Ренза Барбиерија и Ђорђа Каведона.

Године 1974. почео је да ради за "Ланкиостори", цртајући серију "Аламо Кид", а сарадњу са издавачком кућом "Сергио Бонели Едиторе" започео је крајем седамдесетих, радећи стрип "Мали ренџер" према текстовима Дециа Цанзија и Ђорђија Пецина.

Године 1986. придружио се тиму Дилан Дога, гдје је заједно с Ернестом Грасанијем постао један од најпознатијих и најпрепознатљивијих цртача, створивши 27 прича редовног серијала од 1986. до 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана