Преминуо Бора Тодоровић

mondo.rs
Преминуо Бора Тодоровић

БЕОГРАД - Славни глумац Бора Тодоровић умро је јутрос у Клиничком центру Србије.

Бора Тодоровић (84) је прије неколико дана имао мождани удар и пао је у кому, рекли су недавно извори из Клиничког центра Србије, јавља Мондо.

Бори Тодоровићу је наводно позило недуго након операције слијепог цријева. Операција  је протекла у реду, али он се неколико дана касније пожалио на болове и одједном му је позлило. Љекари су га оперисали и констатовали да је имао мождани удар.

Бард српског глумишта прије годину се поздравио се с глумом, а тек недавно је постао и деда.

Рођен је у учитељској породици и у Београду 5. новембра, 1930. године. Студије машинства је замијенио глумом и студирао у класи са Љубом Тадићем, Слободаном Цицом Перовићем и Марком Тодоровићем код професора Јозе Лауренчића. Брат је славне Мире Ступице и отац је глумца Срђана Тодоровића и глумице Дане Тодоровић.

Његов први позоришни ангажман био је у Београдском драмском позоришту, али је са сестром Миром Ступицом и њеним тадашњим супругом Бојаном Ступицом убрзо отишао  у Загреб и четири године радио на сцени Хрватског народног казалишта (1957-1961).

По повратку у Београд играо је у Атељеу 212 до 1983. године, у коме се и најдуже задржао играјући у представама "Арсеник и старе чипке", "Спровод" , "Развојни пут Боре Шнајдера", "Капе доле"", "Друга врата лево", "Мрак и шума густа", "Псеће срце"…

На филму и у серијама је остварио велики број значајних улога, препознатљивим по његовом озбиљном изразу лица чак и када су у питању комедије.

Многе реплике ликова које је играо данас су препознатљиве и често се цитирају. Играо је у врло различитим улогама, од пионира нове уметности филма и заговорника нових слобода у филму "Маратонци трче почасни круг"; комичног лопова и преваранта који преживљава ратне године у "Балкан експресу" до вође ромске мафије у "Дому за вешање" и лика Луке Лабана у "Професионалцу".

Бора Тодоровић био је добитник бројних признања и награда – освојио је Стеријину награду за улогу у представи "Маратонци трче почасни круг", награду Ћуран  за улоге у представама "Маратонци трче почасни круг", "Мрешћење шарана", "Псеће срце", "Лари Томпсон—трагедија једне младости", награду  "Зоранов брк" за улогу у представи "Повратак", награду Павле Вујисић за животно дело, Гран при за улогу у "Професионалцу" у Кану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана