Преминуо Алфредо Кастели, творац  стрипа „Марти Мистерија

Б.П.
Преминуо Алфредо Кастели, творац  стрипа „Марти Мистерија

МИЛАН- Великан италијанског стрипа, критичар, есејиста, сценариста и уредник Алфредо Кастели, творац славног стрипа "Марти Мистерија", преминуо је у 76. години.

Родио се у Милану, а своју стрип каријеру започео у раној младости, стварајући стрип "Шелетрино", хумористичну серију за талијански стрип магазин "Дијаболик", коју је креирао са само 16 година.

Кастели је 1967. године почео да пише сценарије за неколико мање познатих италијанских стрипова, потом је своју дјелатност проширио на телевизију. Године 1978. Кастели је за магазин "Супергулп" написао авантуре Алана Кватермејна, истраживача специјализованог за археолошке мистерије који су наговијестиле најпознатије Кастелијево дјело. Наиме, исте године Алфредо започиње сарадњу са легендарним издавачем Серђом Бонелијем", пишући приче за серијале "Загор" и "Мистер Но".

Двије године касније послао је идеју за нову серију Бонелију на темељу њујоршког истраживача који је истраживао научне мистерије, која ће  1982. Године, бити лансирана као серијал "Марти Мистерија". Кастели је током претходних 40 година, радио на серијалу прво као главни сценариста, а потом и шеф креативног тима који су чинили бројни сценаристи и цртачи Карло Рекањо, Микеланђело ла Неве, Паоло Моралес, Франко Бињоти, Франко Девескови, Нандо и Денизио Еспозито, Лучо Филипучи и Анђело Марија Ричи...

 Рекањо, који је од средине деведесетих Кастелијева десна рука, каже да је можда и тајна опстанка стрипа у претходне четири деценије управо у посвећености главног аутора и креатора.

- Гледао сам га годинама како преписује дијалоге прича од главе до пете, мијењајући њихово значење и претварајући их у нешто потпуно другачије од оригинала. Видио сам га како преписује, разбија и буквално “сецира” табле, поново саставља вињете другим редослиједом. Понекад да би “спасили” приче које нису баш сјајне, али чешће једноставно да побољшамо производ који је већ био добар - рекао је Рекањо.

Године 1992. Алфредо је лансирао нову серију "Зона X", спин-оф "Мартија Мистерије", која је трајала до 1999. године, док је матични серијал прешао бројку од 400 објављених епизода. Кастели је такође написао књигу о првих 25 година америчког новинског стрипа (1895–1919).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана