Преминуо академик Владан Ђорђевић

Срна
Преминуо академик Владан Ђорђевић

БЕОГРАД - Редовни члан Одјељења техничких наука Српске академије наука и уметности Владан Ђорђевић преминуо је данас у 84. години у Београду, саопштила је САНУ.

Ђорђевић је био један од најистакнутијих српских стручњака из области машинског инжењерства, а његова основна научна и стручна област рада била је теоријска и примијењена механика флуида.

Поље његовог научног рада обухватало је и биомеханику флуида, као и проблеме струјања гасова у микро-каналима који имају велику примјену у савременим технологијама микро-електро-механичких система.

Ђорђевић је дипломирао на Одсјеку за хидроенергетику Машинског факултета Универзитета у Београду, а постдипломске студије завршио је на Групи за механику Природно-математичког факултета у Београду, гдје је магистрирао и докторирао из области теорије граничног слоја.

Као Хумболтов стипендиста завршио је постдокторску специјализацију на Алберт-Лудвигс универзитету у Фрајбургу, а као Фулбрајтов стипендиста био је гостујући научник на Универзитету Јужне Калифорније у Лос Анђелесу, гдје је касније радио као гостујући професор на одјељењима за ваздухопловство и машинство.

Владан Ђорђевић је био редовни професор на Машинском факултету, за дописног члана Српске академије наука и уметности изабран је 1985, а за редовног 1997. године.

Био је предсједник Одбора за проучавање живота и рада научника у Србији и научника српског поријекла САНУ од 2002. године, као и главни уредник едиције САНУ “Живот и дело српских научника”. У периоду од 2000. до 2006. године, био је управник Одјељења за механику на Математичком институту САНУ.

Током плодне научне каријере објавио је више од 100 научних радова из основне области и актуелних подобласти механике флуида.

За свој научни рад примио је бројне награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана