Преминуо академик Дејан Поповић

срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Секретар Одјељења техничких наука Српске академије наука и умjетности (САНУ) Дејан Б. Поповић преминуо је у Београду у 71. години, послије дуге и тешке болести, саопштено је из САНУ-а.

Академик Поповић је рођен 2. априла 1950. године, а посебан допринос остварио је у области биомедицинског инжењерства и роботике. "Његов бритак ум, разборитост и даровитост били су покретач колегама, истраживачима, студентима и свима који су имали част да га упознају, а спремност да саслуша и упути праву реч била је свима поуздани ослонац", наводи се у саопштењу.

Дипломирао, магистрирао и докторирао је на Електротехничком факултету у Београду, а на истом факултету је изабран за редовног професора 1995. године. Био је професор за област рехабилитационо инжењерство на Универзитету Алборг у Данској, од 1999. до 2014. године, а потом је од 2015. године на истом универзитету изабран за професора емеритуса.

За дописног члана САНУ-а изабран је 2009., а за редовног 2015. године. Био је редовни члан Академије инжењерских наука Србије (АИНС) и инострани члан Словеначке академије знаности и уметности (САЗУ). Поповић је био и предсједник Друштва за ЕТРАН, као и члан многих стручних удружења у иностранству ИФЕСС, ЕАМБЕС, ИЕЕЕ, те придуржени уредник више стручних часописа. Академик Поповић је добитник бројних награда и признања међу којима се истичу она за најбољи рад на ИФАЦ конференцији за контролу у биомедицинском инжењерингу Галвестон, Тексас, САД, 1992; затим "Дисколобос" за најбоље ИЦТ рјешење у медицини, 1998. године, и Награда за патенте Европског удружења за патенте, са Александром Вегом, 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана