Преминула славна глумица Оливера Марковић VIDEO

Глас Српске
Преминула славна глумица Оливера Марковић VIDEO

БЕОГРАД - Дива српског глумишта Оливера Марковић преминула је данас у Београду, послије дуге и тешке болести, у 87. години, саопштило је Народно позориште.

Чланица Народног позоришта у Београду, гдје је остварила више од 30 значајних улога, постаје 1967. године. У пензију одлази 1989. године, а посљедњу премијеру на матичној сцени одиграла је 1998.(улога Маме у Макдонином комаду "Сакати Били са Инишмора").

Награду Народног позоришта добила је два пута, за улоге Мајка Храброст (1972) и Клара ("Леда", 1978). Највеће признање које додјељује Национални театар, Плакету, добила је 1988. године.

Добитница је многобројних позоришних награда, међу којима су Специјална награда на Данима комедије, Октобарска награду града Београда, плакете "Мата Милошевић" и "Добрица Милутиновић" и Добричин прстен.
 
Међу филмским наградама истичу се Сребрна и двије Златне арене на Филмском фестивалу у Пули и „Славица" за укупан допринос развоју филмске уметности.

Радо је снимала и за телевизију - 13 драма, 26 серија и више шоу-програма, а остварила је и педесетак улога у радио-драмама.
 
Најшира публика је памти као врсну, по многима, најбољу пјевачицу руских романси и шлагера.

Славна глумица рођена је у Београду 3. маја 1925. године. Љубав према театру показивала је у најранијем дјетињству да би за вријеме окупације, са групом вршњака-гимназијалаца и студената, почела да спрема представе на Коларчевом универзитету и у београдским становима. Први филм снимила је 1945. године ("У планинама Југославије").

Филмови и награде

Марковићева је остварила импозантан опус од 63 снимљена филма, међу којима су "Влак без возног реда", "Козара", "Пут око света", „Сибирска леди Магбет" (режирао Анџеј Вајда), „Национална класа", „Петријин венац", „Мајстори, мајстори", „Мој тата на одредјено време", „Балкан експрес", „Већ виђено", „Браћа по матери", „Сабирни центар", „Урнебесна трагедија"...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана