Преминула Мира Ступица

Агенције
Преминула Мира Ступица

Београд - Чувена српска глумица Мира Ступица премунула је ноћас у Београду у 94. години живота, јављају "Вечерње новости".

Прије само два дана дива српског позоришта прославила је рођендан у кругу најближих.


Рођена је као Мирослава Тодоровић 17. августа 1923. у Гњилану, као прво дијете у породици. Родитељи су јој били професори математике, који су радили у гимназији. Два брата, Предраг и Зоран, умрли су са свега двије и три године, а неколико година потом је рођен трећи брат - Бора.

У Гњилану је са четири године гледала и прву позоришну представу - "Бој на Косову" у извођењу неке путујуће трупе. Породица се касније преселила у Горњи Милановац, па у Аранђеловац, па у Београд, гдје се Мира Ступица препустила магији позоришта.

Глумила је на сценама у Шапцу, Нишу, у Народном позоришту и ЈДП-у, али и у Паризу и Москви. Као једна од највећих глумица са ових простора, играла је небројено улога од Настасје Филиповоне, преко Петруњеле, до баронице Кастели.

Добитница је Добричиног прстена, Статуете "Јоаким Вујић", награде "Павле Вуисић", фестивала "Дани Зорана Радмиловића".

На великом платну дебитовала је у екранизацији романа "Бакоња фра Брне", почетком педесетих година прошлог вијека, а потом играла у филмовима "Јара господа" , "У мрежи", "Стојан Мутикаша", "Ханка", "Делије", "Крвава бајка", "Доручак са ђаволом". Посљедњи филмови били су јој "Седам и по" и "Парада".

Од великог броја ТВ остварења издваја се сигурно њена Кика Бибић из "Буквара", захваљујући којој су се многи описменили, а најмлађи је памте као Кристину Тробозић у "Отвореним вратима".

Иза себе је имала три брака са Мавидом Поповићем, Бојаном Ступицом и Цвијетином Мијатовићем. Како је говорила, период проведен са Ступицом био је и најплодоноснији у њеној каријери.

Написала је и књигу "Шака соли", која је имала неколико издања.

Имала је здравствену кризу минулог прољећа, када се због можданог удара лијечила на Неуролошком одјељењу Ургентног центра у Београду.

У јавности се посљедњи пут појавила у априлу прошле године на Дан Југословенског драмског позоришта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана