Преминула легендарна краљица фанка Бети Дејвис

Бранислав Предојевић
Преминула легендарна краљица фанка Бети Дејвис

ПИТСБУРГ - Бети Дејвис, култна фанк пјевачица и бивша супруга џез легенде Мајлса Дејвиса, позната по својим хиперсексуалним текстовима и контровезним концертима преминула је у 77. години.

Њену смрт потврдила је Даниела Мађио, њена блиска пријатељица чије је истраживање као етномузиколога било усмјеренона рад Бети Дејвис. Чувена музичарка рођена је као Бети Мабри 1945. године у Сјеверној Каролини од куд се сели у Питсбург. Са 16 година долази у Њујорк улазећи убрзо у културу Грнвич Вилиџа и фолк сцену раних 1960-их. Радећи као  ДЈ и фото модел повезала се неколико музичара, укључујући Џимија Хендрикsа,  Слај Стона и Карлоса Сантану.

Захваљујући пријатељству са соул пјевачем Луом Корнијем, објавила је свој први сингл, "Тhe Cellar". Ипак, њен први професионални наступ био је тек када је написала "Uptown (to Harlem)" за Chambers Brothers. Њихов албум из 1967. био је велики успјех, али се Бети вратила  каријери модела, али јој је посао досадио.

-Нисам вољела манекенство јер ти није требао мозак за то. То ће трајати само док изгледаш добро.

 Године 1968., док је још била у вези са Хju Маскелом снимила је неколико пјесама, а Масекела је радио аранжмане. Двије од њих су објављене као сингл: ““Live, Love, Learn” i “It’s My Life ”. Њенa веза са Мајлсом започела је убрзо након раскида сa Масекелом, а у прољеће 1969. Бети снимила је серију демо пјесама, од којих су три биле њене оригиналне пјесме, а двије су биле обраде група Cream и Creedence Clearwater Revival.

Мајлс је покушао употријебити ове демо пјесме како би осигурао уговор за њен албум, али ни Колумбија ни Атлантик нису били заинтересовани и архивирају их у трезор све до 2016. када су објављене на компилацији  “The Columbia Years, 1968–1969. Након завршетка брака са Мајлсом Бети се преселила у Лондон, вјеројатно око 1971., како би наставила своју манекенску каријеру. Написала је нову музику, док је била у Великој Британији, а након отприлике годину дана вратила се у САД с намјером да сними пјесме са Сантаном. Умјесто тога, снимила је властите пјесме са групом фанк музичара са Западне обале. Дејвис је написао и аранжирао све пјесме. Њезина прва плоча, "Betty Davis", објављена је 1973. године. Објавила је још два студијска албума They Say I’m Different” (1974.) и “Настy Гал” (1975.). Ни један од три албума није имао комерцијални успјех, али је имала два мања хита на Биллбоард листи .

Дејвис је као пјевачица остала култна фигура, дијелом због њених нескривених сексуалних текстова и стила извођења, који су у то вријеме били контроверзни. Постигла је успјех у Европи, али у САД-у јој је било забрањено наступати на телевизији због њезине сексуално-агресивне сценске појаве. Неки од њених концерата били су бојкотовани а њезине пјесме нису пуштане на радију због притиска вјерских скупина .

Карлос Сантана присјетио се Бети као "несаломиве музичарке и особе.

Бети је била чудо природе није се могла укротити. Музички, филозофски и физички, била је екстремна и привлачна-рекао је Сантана

Након неколико снимања 1979. године, Дејвис је престала стварати музику и вратила се у Питсбург, гдје је од тада живјела повучено, никад се не вративши на сцену, док су њени албуми  у последње три деценије стекли култни статус код млађих музичара од Принца до Ерике Баду и Жанел Монет. Такође, она је 2017 године била тема сјајаног документарца "Betty: They Say I'm Different, снимљеног уз њену сарадњу. Ипак, упркос њеном музичком оживљавању последњих година, Дејвисова се није вратила на сцену, већ је одлучила да остави фанове старим успоменама на њу.

-Са годинама, твој изглед се мјења. Желим да им оставим оно што су имали-рекла је 2018 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана