Преминула књижевница Жана Милутиновић из Подгорице

Срна
Преминула књижевница Жана Милутиновић из Подгорице

Подгорица - Члан Удружења књижевника Црне Горе /УКЦГ/ Жана Милутиновић, преминула је у Подгорици, након дуге и тешке болести.

Објавила је двије књиге прозе "Ударац" и "Еротос" које је књижевна критика оцијенила као аутентична дјела која су употпунила савремено стваралаштво.


Жана Милутиновић је рођена 24. децембра 1961. године у Титограду. До 17. године живјела је са породицом у Сарајеву.

Прву књигу исповиједне прозе "Ударац", Жана је написала из потребе да пише о својој болести, односно да пренесе позитивну енергију на читаоце.

Рецензент књиге "Ударац" Момо Капор, који је и аутор цртежа на корицама, забиљежио је да се Жана Милутиновић од своје 24. године учила како живјети и преживјети са мултипле склерозом.

"Тај страшни Ударац она је издржала и сачувала у себи оно најдрагоцјеније, оптимизам и наду да ће побиједити зло, баш како и завршава своје дјело", написао је Капор.

О њеној другој књизи "Еротос" академик Матија Бећковић је својевремено забиљежио "да када испуни све обавезе према причи коју прича, настају лирски врхунци у којима се Жана Милутиновић очитује не само као ријетка танана душа, већ и као рафинирани, најрјеђи писац".

Жана Милутиновић преминула је јуче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана