Преминула Џејн Биркин – пјевачица, глумица и икона 1960-их и 1970-их

Г.С.
Преминула Џејн Биркин – пјевачица, глумица и икона 1960-их и 1970-их

Легендарна енгленска пјевачица и глумица Џејн Биркин преминула је у 77. години, јавили су британски медији.

Француски медији јављају да је чувена Џејн Биркин преминула у овој земљи, у којој је она живјела и радила годинама.

Још увијек није познато шта је узрок смрт чувене умјетнице и гдје је преминула, као ни јесу ли ближњи били уз њу.

Прослављена умјетница најпознатија је по пјесми Je t'aime... moi non plus, коју је отпjевала у дуету са Сержом Генсбуром, својим дугогодишњим партнером.

Џејн Биркин је дуго била позната као икона стила у Француској, често је носила велику плетену корпу, као додатак, како у свакодневном животу, тако и на црвеном тепиху.

Године 1981. седила је у авиону поред већ покојног Жан-Луја Диме, тада генералног директора француске луксузне марке "Ермес". И док је подизала корпу на полицу изнад главе, поклопац се отворио и све њене ствари су испале.

Дима ју је посавјетовао да нађе неку другу торбу, а Џејн Биркин му је рекла да би прије тога требало да буде направљена торба у коју стане све што жена мора да има са собом. Дима је одмах на кесици за повраћање скицирао прототип – и рођена је торба "биркин". Тако барем каже легенда.

Током година, торбица "биркин" постала је статусни симбол – дјелимично захваљујући и својој веома високој цијени, те легендарној листи чекања. Свој пут у поп-културу двехиљадитих пронашла је и кроз једну епизоду успјешне америчке серије "Секс и град".

Међутим, 2015. Џејн Биркин је замолила људе у кући "Ермес" да уклоне њено име с торбице. Разлог је био то што је организација за заштиту животиња "Пета" указала на страшне услове у којима се добијала крокодилска кожа потребна за израду. "Ермес" је спровео истрагу и дошао до закључка да је окрутност према крокодилима ту "изузетак", а Џејн Биркин је након тога сагласила да њено име може и даље да се користи.

Торбица од крокодилске коже једна је од најскупљих торбица икада продатих на аукцији. Названа "Diamond Humalaya Birkin", продата је 2017. за око 353.000 евра.

Након што је схватила колико новца "Ермес" зарађује с њеним именом, "натјерала сам их да донирају значајну суму једној од мојих фондација", рекла је у једном интервјуу 2011.

"Отада одређени износ сваке године иде директно мојој фондацији, а тако ће остати и након моје смрти", рекла је тада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана