Преминула Драгица Ђекић, дугогодишња књижевница

GS
Foto: Arhiva

Некадашња директорица ОШ „19. април“ Драгица Ђекић преминула је данас у Добоју, а цијењена професорица биће сахрањена у четвртак (30. маја) на гробиљу у Ритесицу код Добоја.

Ожалошћена породица обавјештава пријатеље и познанике да ће окупљање бити уприличено у 13 часова испред цркве у Шешлијама.

Такође, сутра (29. мај) биће уприличена комеморација преминулој у дервентском Центру за културу сапочетком у 11 часова.

Драгица Ђекић (девојачки Танасић), професор српског језика и књижевности, је рођена је 3. марта 1952. у Подновљу.

Објавила више збирки пјесама, а њена дјела су заступљена у више антологија дечије поезије у Србији, као и у антологији српске поезије за децу на српском и руском језику.

У Дервенти је покренула и издавала први ђачки лист у Републици Српској – „Ђачко перо“, организовала фестивале дечијег стваралаштва и хумора, на коме су учествовале бројне школе из Републике Српске и Србије, као и из Федерације БиХ, Хрватске и Црне Горе.

Организовала је традиционални округли сто са темом „Књига у животу човјека“, на коме су били гости многи врхунски научници и уметници.

Песме су јој превођене на македонски и руски језик, а објављиване у Републици Српској, Србији, Хрватској, Македонији и Русији. Добијала је више значајних књижевних награда и признања, преноси ДервентаКафе.

Била је члан Удружења књижевника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана