Премијером представе почела Седмица Студија Јазавац

Александра Маџар
Премијером представе почела Седмица Студија Јазавац

Бањалука - У мору угушених правих вриједности, некултуре живљења, младих које вријеме у којем живе одвлачи са правог пута, тешко је повјеровати да добро побјеђује и да сваки човјек у себи има "оно нешто" што га води и показује да није сам на путу којим је кренуо.

Управо све ово доказали су полазници Студија "Јазавац" у четвртак увече када је у препуној сали премијерно изведен комад "Он аир", ауторски пројекат глумаца Слађане Зрнић и Велимира Бланића.

Овом премијером почела је "Седмица Студија Јазавац" и завршена позоришна сезона у градском театру. Талентовани глумци аматери који су се девет мјесеци спремали да храбро изађу пред публику, кроз дебату о односу друштва према екологији, спорту и турбо-фолку успјели су да пренесу снажне поруке и пробуде гласну тишину у публици.

Ипак, посљедња сцена у којој су се сукобили поборници турбо-фолка и поборници умјетности била је најјача. Сам ефекат кореографије, говорног надметања и побједе умјетности изазвао је одушевљење и аплаузе у публици.

- Драго ми је што сала испуњена до посљедњег мјеста није омела дјецу у том њиховом премијерном извођењу. Успјели су до краја да изнесу поруке на којима смо радили - рекао је Бланић.

Поносан је, како је рекао, што су дјеца различитог узраста, од деветог разреда до факултета, њих 24, успјели да разумију поруку и да заблистају на сцени.

- Без обзира на врућину у сали, људи су пажљиво пратили читаву представу. Ми смо сада у ишчекивању септембра, када ћемо поново извести овај комад и обрадовати још неке који овај пут нису успјели да га погледају - најавио је Бланић.

Глумац и виши асистент на предмету глума на Академији умјетности у Бањалуци и сјајна глумица Слађана Зрнић успјели су да код 24 младе особе пробуде мотивацију за рад, да их фокусирају, како каже Бланић, на горуће проблеме у друштву.

- Освијестили смо их да почну обраћати пажњу на свакодневни живот, да пазе како се изражавају и како да препознају животне квалитете у односу на шунд и кич. Успјели смо у њима да пробудимо добру људску страну, коју су сви у себи имали, али нису обраћали пажњу на њу. Повезали смо их као групу, направили смо супер екипу и на крају тај ауторски пројекат који смо сви заједно осмислили и остварили је врхунац наше сарадње и успјеха - истакао је Бланић.

Радост у очима, смијех и искрени загрљаји који су дошли на крају, Бланићу и Зрнићевој безусловно значе.

- Моји студенти знају, и ја то увијек подвлачим, да је мени стало да сваки од њих буде бољи од мене хиљаду пута. Мени је пуно срце када видим да смо успјели да уградимо у њих тај пелцер који ће они наставити развијати. Ми смо их посадили, сад они треба да ничу. Наравно да ћемо ми бити ту, помагати око залијевања и обрађивања. То човјека држи веселим и срећним - кроз смијех је испричао Бланић.

Репертоар

Шта су са Слађаном Зрнић научили, глумци аматери показаће у суботу, 13. јуна, у 20 часова. Недјеља је резервисана за другу групу Николине Јелисавац, која ће своју презентацију извести у 20 часова. Малишани са којима је радио Велимир Бланић наступиће на сцени "Јазавца" у понедјељак у 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана