Премијерно приказана четири студентска филма у Бањалуци: За умјетност и таленат нужна подршка

Миланка Митрић/агенције
Премијерно приказана четири студентска филма у Бањалуци: За умјетност и таленат нужна подршка

БАЊАЛУКА - “Кад заборавиш јули”, “Док културе”, “Очевина” и “Гугуто Мемето” четири су студентска филма, дипломски радови студената Академије умјетности у Бањалуци, који су у четвртак навече премијерно приказани у биоскопу “Синестар”.

Остварење “Кад заборавиш јули” је дјело редитељке Саре Радусиновић и продуценткиње Маријане Гудељ, “Дом културе” редитеља Вука Пијетловића и продуценткиње Ивоне Бијелић, “Гугуто Мемето” редитеља Бранислава Стошића и продуцента Ђорђа Ћирића, а “Очевина” је рад редитеља Стефана Томића и продуценткиње Монике Милановић.

Филмови су суфинансирани средствима Аудио-визуелног центра Републике Српске, а в.д. директора ове установе Ања Илић казала је да Академија умјетности до сада није имала услове за пружање финансијске подршке студентима за њихове завршне филмове, те да је овим начињен велики корак.

- Захваљујући оснивању центра у прилици смо да младим ауторима дамо шансу да до краја реализују своје филмове, са којима касније могу да изађу на међународну сцену и фестивале те да представе Републику Српску у најбољем свјетлу - рекла је Илићева.

Млада режисерка Сара Радусиновић казала је да је помоћ при реализацији филма од великог значаја.

- Надам се да ће центар наставити своју мисију која је за нас младе ствараоце и те како значајна, јер имамо много талента који треба да представимо цијелом свијету - навела је она.

Режисер Вук Пијетловић уочи пројекције рекао је нешто више о свом филму “Дом културе”, истичући да је инспирисан истинитим догађајима и чињеницама о логору у Дервенти, гдје је и сниман.

- Снимање филма захтијева велика средства која су за нас студенте често недостижна, те нам много значи подршка Аудио-визуелног центра, али и свих осталих институција које препознају значај и потенцијал нашег рада - казао је Пијетловић.

Министарка просвјете и културе у Влади Републике Српске Жељка Стојичић навела је да је неопходно младима омогућити да широј јавности покажу свој таленат и умјетничко стваралаштво.

- Очигледно је да међу младима имамо умјетнички потенцијал, који смо подржали средствима Владе Српске, и надам се да ћемо и убудуће видјети још реализованих добрих пројеката - нагласила је Стојичићева и додала да је подршка посебно важна за повећање видљивости у региону, али и у свијету.

Конкурси

У оквиру 15 расписаних конкурса и 86 пријављених пројеката, Аудио-визуелни центар је прошле године подржао 39 укупним износом од око 1,5 милиона КМ. У овој години центар планира да објави укупно 28 конкурса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана