Премијерно приказан омнибус "Пропуштени позив" настао у оквиру Љетне школе филма

Г.С.
Премијерно приказан омнибус "Пропуштени позив" настао у оквиру Љетне школе филма

БАЊАЛУКА - Омнибус "Пропуштени позив" састављен од три кратка филма Окидач, Лифт и Мамина песма, а који су настао у оквиру прве Љетне школе филма, вечерас је премијерно приказан у Градском позоришту Јазавац у Бањалуци.

Љетну школу филма која је трајала од 17. до 27. августа организовао је Аудио-визуелни центар Републике Српске у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци и Студијом глуме Јазавац.

Премијери су присуствовале Ања Илић, в.д.директора Аудио-возуелног центра, декан Академије умјетности Драгана Мацан Пурковић и водитељ Студија глуме Јазавац Драгана Марић.

Не скривајући задовољство квалитетом рада младих аутора, Ања Илић је оцијенила да је Љетна школа филма превазишла очекивања организатора захваљујући заинтересованости полазника и посвећености и професионалности ментора.

- Изузетно сам задовољна овогодишњом првом Љетном школом филма. Полазници су прошли процес стварања кинематографског дјела од идеје до премијере уз помоћ ментора. Показали су озбиљност у раду и донијели публици три нова кратка филма која проговарају о недовољнoj посвећености родитеља, вршњачким односима и другарству - рекла је Илићева, честитајући свим полазницима и менторима на успјешно завршеној Љетној школи филма.

Истакла је да ће Љетна школа филма сљедеће године бити организована на нивоу Републике Српске и зaхвaлилa сe oргaнизaциoнoм тиму кojи je, пoрeд мeнтoрa и пoлaзникa, дoприниo дa oргaнизaциja будe бeсприjeкoрнa.

Teмa филмa Oкидaч бaви сe нeпoсвeћeнoшћу рoдитeљa и пoсљeдицaмa кoje рoдитeљскa нeмaрнoст мoжe дa oстaви нa дjeцу, a у цeнтру причe су двиje сeстрe кoje нeпaжњa рoдитeљa зближи. Варја Вујичић, која потписује режију и сценарио за овај филм, истакла је да јој је Љетна школа филма донијела ново искуство и да јој је најзанимљивији посао редитеља јер је редитељ стуб око којег се окупља филмска екипа.

Њену филмску екипу чине: продуцент Саша Вученовић, камера: Анастасија Новић, сценографија и костим: Лана Форић, монтажа: Милица Аџић и звук: Искра Сара Новаковић.

Непажња и недовољна посвећеност родитеља тема је која се провлачи и кроз филм „Лифт“, који говори о дјевојчици која се бори са клаустрофобијом.

Сценарио потписује полазница Лена Пађен, а режију Милан Петковић којем се јако свидјела режија и посао мајстора звука, те је умјетност поље у којем ће се у будућности професионално развијати.

Продуцент овог филма је Нађа Давидовић, камера: Никола Штрбац, сценографија и костим: Анђела Станић, монтажа: Данило Вученовић и звук: Аљоша Вуковић.

Филм Мамина песма говори о тринаестогодишњој дјевојчици која одраста без мајке и са оцем који је презапослен. Прича прати њене припреме за осмомартовску приредбу у школи која за њу протиче без присуства родитеља. Сценарио и продукцију потписује Ана Митраковић, а режију Ариан Сарајлић.

Иза камере је била Ема Љујић, сценографију и костим одабрала је Јована Аљетић, монтажер је Андреј Вуковић, а за звук се побринуо Виктор Јанковић.

Ментори на Љетној школи филма били су сценариста Никола Пејаковић, те прoфeсoри Aкaдeмиje умjeтнoсти Унивeрзитeтa у Бaњалуци и то: Драгана Пурковић Мацан, професор на предмету сценографија и костимографија, Дрaшкo Гajић, прoфeсoр нa прeдмeту кaмeрa, Зoрaн Пилипoвић, aсистeнт нa прeдмeту кaмeрa, Ђoрђe Врaњeш, aсистeнт прoдукциje, кao и нajстручниjи кaдрoви нa прeдмeту звук и мoнтaжa, Игoр Сузић и Aлeксaндaр Jурић.

Mлaди рeдитeљ Влaдимир Taгић био је jeдини гoст из Бeoгрaдa кao прeдaвaч нa прeдмeту рeжиja. Aсистeнти мeнтoримa били су прoдуцeнт Ђoрђe Ћирић, дрaмaтург Aлeксaндaр Вaсиљeвић, рeжисeр Стeфaн Toмић, асистент звука Данијел Каралић, продуценти Никола Ђаковић и Јелена Дакић и асистент на режији Милица Вујасин.

Ментори су похвалили све полазнике због марљивости, стрпљења и посвећености у раду и једногласно оцијенили да је Љетна школа филма пројекат који треба бити настављен на нивоу Републике Српске јер доприноси развоју филмске публике, филмског кадра и филмске умјетности у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана