Премијерно приказан документарни филм „Кова“ у Горњим Подградцима

Милан Вујић
Премијерно приказан документарни филм „Кова“ у Горњим Подградцима

ГРАДИШКА - У Дому културе „Лепа Радић“ у Горњим Подградцима премијерно је приказан документарни филм „Кова“, о Ковиљки Бачвић, првом филмском и ТВ монтажеру у БиХ, након Другог свјетског рата.

Аутор филма Милан Пилиповић је истакао да је Ковиљка значајна личност за Горње Подградце, али и за кинематографију у бившој Југославији јер је значајно учествовала у стварању култних играних и документарних филмова, ТВ серија, репортажа…

Пилиповић је истакао да је овај филм уствари неколико прича у једној, о Ковиљки као логорашу у Другом свјетском рату, Јасеновцу и другим логорима, те прича о њеном филмском и телевизијском животу, а трећа је посвећена њеном повратку у завичај

. Директор Културног центра Градишка Мирослав Вуковић рекао је да ова јавна установа опредијељена да људе који су у историји били значајни и остварили успјехе, да о њима оставимо записе и трагове.

-То су заслужни грађани и нећемо их дати забораву посебно због млађих генерација који требају да знају ко су били преци и да смо ми богат крај - рекао је Вуковић.

Ковиљка је рођена у овом поткозарском мјесту и ту, послије повратка из Сарајева, провела посљедње године.

Преминула је у родном селу Горњи Подградци под Козаром, 4. јула 2023. у 91. години. Била је монтажер и асистент монтаже у филмовима "Козара", "Врата остају отворена", "Велика турнеја", "Златна праћка", "Вртлог", "На мјесто, грађанине покорни", "Народни посланик", "Коњух планином", "Сунце туђег неба", "Кво вадис Живораде", "Воајер". Сарађивала је са многим редитељима и глумцима, Миодрагом Петровићем Чкаљом, Батом Живојиновићем, Борисом Дворником, Мијом Алесићем, Слободаном Алигрудићем, Даном Курбалијом, Љубишом Самарџићем, Миленом Дравић...

У филму „Кова“, снимљеном прије три године а довршеном 2024. учествују Ковиљка Бачвић, њен син Борис и унук Роман Бачвић. Музику за филм урадио је Борис Бачвић, сниматељи су Зоран Пилиповић и Данијел Шпадић, звук је урадио Горан Пузић, монтажер Бојан Старчевић, аутор Милан Пилиповић.

Филм у трајању од 45 минута, урађен је у продукцији "Културног центра" градишка, "Козара филма" и "Музеја Козаре" из Приједора.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана