Премијерно изведено музичко дјело Музика константиновог града

Aгенције
Премијерно изведено музичко дјело Музика константиновог града

Ниш - У Нишу је у оквиру државног програма обиљежавања 17 вијекова од доношења Миланског едикта премијерно изведено јединствено мзичко дјело "Музика Константиновог града".

Музику филмског карактера инспирисану царским Константинопољем и његовим утицајем на културу и развој хришћанства креирао је српски композитор, мултиинструменталиста и вокални уметник светског гласа Слободан Тркуља,а представа је изведена синоћ.

За боју византијских вокала био је задужен први појац манастира Хиландар Александар Јовановић, као специјални гост наступио је Дејвид Роудс, чувени британски рок гитариста из бенда Питера Габријела, а са њима и ансамбл "Балканополис", који заједно са византијским хором и гудачким ансамблом броји око 30 људи.

Домаћин вечери био је амбасадор Швајцарске у Београду Жан – Данијел Рух.

У Нишу се ове године обиљежава 17 вијекова од доношења Миланског едикта, акта којим је проглашена вјерска равноправност и престанак прогона хришћана, који је трајао 300 година.

Пројекат "Милански едикт 313 – 2013, Србија" је државни програм обележавања прославе јубилеја – 17 вијекова од доношења Миланског едикта, законског акта који је ставио историјску тачку на тровјековни прогон хришћана и осигурао "право да свако вјерује како му срце хоће".

Централно обиљежавање јубилеја Миланског едикта у Нишу биће одржано 6. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана